Femina

Hihetetlen, mennyire egészséges napi pár csésze zöld tea
Hihetetlen, mennyire egészséges napi pár csésze zöld tea


Az utóbbi években egyre több kutatás támasztja alá, hogy a flavonoidokban gazdag ételek és italok, például a zöld és fekete tea fogyasztása jelentősen csökkentheti különböző krónikus betegségek kockázatát, köztük a kettes típusú cukorbetegségét is.

A zöld tea is segít a cukorbetegség ellen

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte növekvő közegészségügyi problémát jelent, több mint 500 millió embert érint, és évente több mint egymillió halálesetért felelős, Magyarországon is százezrek szenvednek tőle. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a cukorbetegség előfordulása és az ezzel kapcsolatos halálozások száma folyamatosan növekszik - írja a femina.hu.

Egy nemrég publikált kutatásban 113 097 résztvevő adatát elemezték a UK Biobank adatbázisából, és megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag ételek, például a bogyós gyümölcsök és a tea fogyasztása javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A Nutrition & Diabetes című folyóiratban megjelent új tanulmány részletesen vizsgálta a flavonoidokban gazdag étrend és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést.

A résztvevők napi átlagos flavonoidbevitele 805,7 milligramm volt, ennek a túlnyomó részét a polimerek - beleértve a proantocianidineket - és a flavan-3-olok tették ki, és a tea szerepelt a fő forrásként.

A tanulmány kimutatta, hogy napi hat adag flavonoidokban gazdag étel fogyasztása 28%-kal alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal jár együtt, összehasonlítva az ettől elmaradó mennyiséggel. Napi egy további adag flavonoidforrás 6%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát, míg négy csésze fekete vagy zöld tea napi fogyasztása 21%-kal csökkentette a rizikót.

Már régóta ismert, hogy a javarészt növényi alapú étrend redukálja a cukorbetegség kockázatát. Azonban a növények különböző polifenolos vegyületeket tartalmaznak, amelyek biológiai hasznosulása és aktivitása eltérő. A flavonoidok, amelyek a polifenolos vegyületek egyik kategóriáját képezik, hat fő alcsoportba sorolhatók: flavanonok, flavonok, flavan-3-olok, flavonolok, antociánok és izoflavonok.

A flavonoidok csökkentik a gyulladást, segítik a vércukorszint szabályozását, javítják az inzulinérzékenységet és a vérzsírprofilt. Az eredmények arra utalnak, hogy a bennük bővelkedő étrend pozitív hatással bír a testsúly kezelésére, a cukor-anyagcserére, a gyulladásokra, valamint a vesék és a máj funkcióira, hozzájárulva a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Bár a tanulmány eredményei nem feltétlenül általánosíthatók az Európán kívüli populációkra, mégis fontos támpontokat nyújtanak az étrendi ajánlások terén, és jól mutatják, hogy mindenkinek erősen javasolt növelni a flavonoidokban gazdag ételek fogyasztását.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás