Kárpátinfo.net


 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete
II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete


Idén is várja a felvételizőket a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete. Az intézményben a diákok anyanyelvükön tudnak érettségi bizonyítványt és szakmát igazoló diplomát szerezni. Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által elfogadott 2024-es felvételi eljárásnak megfelelően készült az intézmény felvételi szabályzata is, így rövidesen megkezdődik a felvételi időszak. A legfontosabb tudnivalókról Rádik Iréntől  , a Felvételi bizottság felelős titkárkától kaptunk tájékoztatást

– Milyen szakokra hirdet felvételt idén a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete és kik jelentkezhetnek az intézménybe?

– Idén is öt szakra lehet jelentkezni: óvodapedagógia, szociális munka, alkalmazott matematika, számvitel és adóügy, valamint turizmus és rekreáció szakra. Az Intézményünkben a 9. osztályt befejező diákok jelentkezését várjuk.

– Mit kell tudni a felvételi vizsgákról? Milyen változások születtek e téren?

A 2022-ben kialakult helyzet miatt is nagyban megváltozott a felvételi eljárás. Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma idén is figyelembe vette a jelenleg is tartó folyamatokat, egyszerűsítette a felvételi eljárást. Intézményünk esetében, ez a motivációs levél megírása két nyelven, ukrán és magyar nyelven.

– Milyen legyen egy jó motivációs levél?

– A motivációs levél célja az, hogy a diák bemutatkozzon, rámutasson azokra a tulajdonságokra, amelyek alapján ő az általa választott szakra való diák. A levél lehetőség arra, hogy az elbíráló bizottság megismerje a jelentkezőt. A Felsőfokú Szakképzési Intézet honlapján megtalálható a motivációs levél követelményei és elbírálásának kritériumai, valamint mintalevelek a különböző szakokra. (https://fszi.kmf.uz.ua/felveteli-2024/)

A motivációs levél három részből áll. Az első rész a bemutatkozást tartalmazza. Itt nagyon fontos, hogy pontosságra törekedjünk. A második részben a választott szakirányt/szakirányokat tüntessük fel, illetve indokolja meg a jelentkező miért arra a szakra esett a választása. Majd a versenyeken, vetélkedőkön elért eredmények bemutatása s az érdeklődési kör, szabadidős tevékenységek és a jövőre vonatkozó tervek vázolása. A harmadik rész a lezárás. A figyelem megköszönése, a megírás időpontja, aláírás teljes névvel, telefonszámmal és e-mail címmel.

Fontos megjegyezni, hogy a honlapra feltöltött minta motivációs levél csak útmutatás a felvételizők számára. Ez nem kötelező, csupán tájékoztató jellegű. Bátorítjuk a jelentkezőket, hogy legyen ez a motivációs levél személyes hangvételű, hiszen ez lesz az az eszköz, amelyen keresztül megismerhetjük a felvételizőt. Bátran fejezzék ki érdeklődési körüket, gondolataikat, terveiket.

Abban az esetben, ha a felvételiző több szakra is benyújtaná a jelentkezési kérelmet, minden szakra külön-külön motivációs levelet kell benyújtani.

– Hogyan lehet jelentkezni a Felsőfokú Szakképzési Intézetbe?

– A felvételizőnek a jelentkezéshez elektronikus fiókot kell létrehoznia, amelyet megtehetnek a https://vstup.edbo.gov.ua/ oldalon június 25. és július 13. között. Ehhez egy aktív e-mail címre, a megszerzett végzettséget igazoló bizonyítvány számára, személyi igazolványra (vagy kódszámra), elérhetőségekre és színes okmányképre lesz szükség.

Július 1. és július 13. között a felvételiző elektronikus fiókján keresztül tudja benyújtani a jelentkezési kérelmet a motivációs levéllel együtt Word formátumban.

Az elektronikus fiók felülete ukrán nyelvű, hiszen ez országos rendszer a felvételizők számára.

Mi, a Felsőfokú Szakképzési Intézetben a jelentkezőknek segítséget nyújtunk, a regisztrációban, amihez szükséges, hogy magukkal hozzák adathordozón Word formátumban a motivációs levelet (leveleket), illetve rendelkezzen aktív e-mail címmel, a megszerzett végzettséget igazoló bizonyítvánnyal, személyi igazolvánnyal (vagy kódszám), elérhetőségek (posta cím, telefonszám) és színes okmányképpel.

Szeretettel várunk miden felvételizőt intézményünkben 2024. június 25-től, címünk: Beregszász, Oroszlán utca 30.

– Mit kell tudni a motivációs levelek elbírálásának időpontjairól?

– A jelentkezési időszak július 13-án zárul. Július 14. és 22. között kerül sor a motivációs levelek elbírálására.

Fontos kiemelni azt is, hogy amennyiben a diák az általa választott akár több szakra is felvételt nyer, erről a felvételiző hivatalos értesítést kap, ki kell választania egyet, amelyre beiratkozik. A felvételi a diák beiratkozásával tekinthető lezártnak. Ezt követően elkészül a végleges névsor, ekkortól már intézményünk diákja.

– Milyen lehetőségeket kínál a diákoknak a Felsőfokú Szakképzési Intézet?

– Érettségi mellett, mindenkit magas szinten készítünk fel az általuk választott szakmára. Az oktatás teljes mértékben ingyenes, emellett, a diákok havonta ösztöndíjban részesülnek. 2021-ben egy teljesen felújított épületbe költöztünk, ahol új kollégium, új tantermek, új sportpályák várják a diákokat. Számos szabadidős tevékenységre is lehetőség van a tanulás mellett. Néptánctól egészen a különböző sportolás lehetőségekig, a különböző versenyektől a kirándulásokig. Nálunk lendületes, vidám csapat várja a jelentkezőket!
 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek