MTI

Magyar-ukrán kapcsolatok. Illusztráció
Magyar-ukrán kapcsolatok. Illusztráció


Megszületett a megállapodás az ukrán tárgyalási keretről, és a magyaroknak jó hír, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé tenni, ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdéssé vált - írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-oldalán szombaton.

Zsigmond Barna Pál közölte: ez azt jelenti, hogy Ukrajnának a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie, külön kitérve a kisebbségi nyelvek és a kisebbségi nyelvű oktatás kérdéseire.

Ezen felül Ukrajna kötelezettséget vállalt a magyar kormány által 11 pontban foglalt problémák kezelésére és elvárások teljesítésére, illetve az 1991-es magyar-ukrán alapszerződés tiszteletben tartására 

- emelte ki.

A megállapodás szerint Ukrajna vállalásainak teljesítését az Európai Bizottság is ellenőrzi és arról jelent a tagállamoknak - tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy a vállalásokat Ukrajnának a csatlakozási folyamatban a továbblépéshez teljesítenie kell, a visszalépést pedig a vállalások tiltják.

"A kormány álláspontja végig következetes volt, egy centit nem engedünk a magyar kisebbség érdekvédelméből, számunkra ez nem lehet alku tárgya. A Fidesz-KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság is rendelkezik képviselettel az EP-ben, itt is fellépünk a vállalások betartása érdekében. Minden magyar felelős minden magyarért" 

- fogalmazott Zsigmond Barna Pál.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI