Hirado.hu
Az ENSZ és több segélyszervezet a jemeni lázadók által őrizetbe vett túszok szabadon engedését követeli
Az ENSZ és több segélyszervezet a jemeni lázadók által őrizetbe vett túszok szabadon engedését követeli


Hat ENSZ-ügynökség és három nemzetközi humanitárius szervezet vezetője közös felhívást intézett csütörtökön a jemeni húszi lázadókhoz, hogy azonnal engedjék szabadon a közelmúltban őrizetbe vett 17 munkatársukat, sok más, szintén a felkelők által fogvatartott emberrel együtt.

Felhívásukhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Jemennel foglalkozó ülése előtt több tucat ország és az Európai Unió is csatlakozott.

A húszi lázadók hétfőn közölték, hogy letartóztatták egy amerikai-izraeli kémhálózat tagjait, napokkal az ENSZ és segélyszervezetek munkatársainak őrizetbe vétele után.

Abdulhákim el-Hajeváni, a húszi lázadok hírszerző ügynökségének vezetője jelentette be a letartóztatásokat, valamint azt is elmondta, hogy a kémhálózat először a fővárosban, Szanaában lévő amerikai nagykövetségen működött.

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) ügyvivője határozottan elítélte az ügynökség jelenlegi és volt munkatársainak, valamint az ENSZ és a civilszervezetek alkalmazottainak bántalmazását és fogva tartását, és azonnali szabadon bocsátásukat követelte.

„Sajnálatos, hogy a húszik kikényszerített és meghamisított vallomások felhasználásával megpróbálnak dezinformációt terjeszteni az USAID, az amerikai kormány, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szerepéről, amelyek a jemeni nép életének javításán dolgoznak” 

– olvasható az ügyvivő nyilatkozatában.

A nemzetközi humanitárius jogra hivatkozva, amely a fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi féltől megköveteli a humanitárius személyzet tiszteletben tartását és védelmét, arra kérték a húszikat, hogy erősítsék meg a fogva tartott személyek pontos tartózkodási helyét, és azonnali hozzáférést kérjenek.

Az előző héten húszi lázadók nemzetközi szervezetek irodáihoz és több alkalmazott otthonához vonultak ki, és ENSZ-ügynökségek – köztük a világszervezet emberi jogi ügynökségének, fejlesztési és világélelmezési programjainak, valamint a különleges megbízott irodájának – kilenc alkalmazottját vették őrizetbe. A húszi hírszerzés fegyveresei foglyul ejtették továbbá az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) három munkatársát és egy helyi emberi jogi csoport három alkalmazottját, illetve egyikük feleségét, emellett pedig telefonokat és számítógépeket foglaltak le - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás