Hirado.hu
Új csillag kerülhet az égboltra az eddig soha nem látott robbanás következtében
Új csillag kerülhet az égboltra az eddig soha nem látott robbanás következtében


A tudósok világszert várják már az eseményt, amely várhatóan valamikor most és szeptember között fog bekövetkezni.
A látvány olyan fényes lesz, hogy szabad szemmel is látható lesz – állítják a NASA kutatói.

„Ez egy egyszeri, eddig nem látott esemény lesz, amely láttán biztosan mondhatjuk, hogy sok gyermekben felmerül majd, hogy csillagásznak tanuljanak” – mondta Rebekah Hounsell, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának nóvaeseményekre szakosodott kutatóasszisztense.

A T Coronae Borealis – becenevén Blaze Star – egy kis kettős csillagrendszer, amely a Tejútrendszer északi részében található, mintegy 3000 fényévre a Földtől, az Ökörhajcsár és a Herkules csillagképek között.

A nóva egy fehér törpéből és egy vörös óriásból álló kettőscsillagban bekövetkező robbanás, melynek során a nagyobb csillag főként hidrogént tartalmazó légköréből tömegbefogó korongon keresztül gáz áramlik a fehér törpe felszínére, a korong egyre nagyobb méretének megfelelően egyre gyorsabban. Amikor a felgyülemlő gáz elér egy bizonyos hőmérsékletet és nyomást, megindul benne a magfúzió, termonukleáris robbanás következik be, amely a hidrogént fantasztikus fényjátékban köpködi vissza az űrbe.

A Földről nézve ez úgy fog kinézni, mintha egy új csillag bukkant volna fel az égen.

A Blaze Staron az utolsó nóva 1946-ban volt. Az első észlelést több mint 800 évvel ezelőtt egy németországi apát jegyezte fel, aki a NASA szerint „egy halvány csillagot vett észre, amely egy ideig nagy fénnyel ragyogott” - közölte a hirado.hu.

 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás