MTI

Tornádó, Vihar. Illusztráció
Tornádó, Vihar. Illusztráció


Románia számos térségében fákat döntött ki, utakat és alagsorokat árasztott el, közlekedési fennakadásokat okozott az ország nyugati felén csütörtök este és péntek hajnalban végigvonuló vihar.

A katasztrófavédelmet a fővárosban és az ország 41 megyéje közül 20-ban riasztották a vihar okozta különböző károk helyreállításához. Házak, pincék, alagsorok, udvarok és elárasztott útkereszteződések százaiból szivattyúzták ki a vizet. 191 kidöntött fát, 30 leszakított építményemelet takarítottak el a közutakról. Öt esetben a víz fogságába esett autók utasainak kimentéséhez riasztották a tűzoltókat.

A meteorológiai intézet tucatnyi harmadfokú, vörös viharriasztást adott ki az éjszaka folyamán, ezért a katasztrófavédelem 40 alkalommal küldött súlyos vészhelyzet esetén alkalmazott RO-Alert riasztást mobiltelefonokra különböző olténiai, erdélyi településeken, hogy figyelmeztesse a lakosságot a közelgő viharra.

Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében mintegy 60 fa és lámpaoszlop dőlt az utakra, 71 autó megrongálódott. Az utcákon helyenként térdig ért a víz.

Kolozsvár központjában is folyóvá váltak az utcák a csütörtök esti felhőszakadás nyomán. A Gorj megyei Zsilvásárhelyen (Targu Jiu) egy fémtetőt szakított le az óránként 90 kilométeres sebességű szél. A szerkezet több autót megrongált, de személyi sérülés nem történt.

Szörényváron (Turnu Severin) egyes utcákban alma méretű jégeső esett, amely átszakította több autó tetejét és szélvédőjét.

A vihar miatt több, Bukarestbe tartó repülőgépet bulgáriai és görögországi repülőterekre irányítottak át, és csak később folytathatták útjukat a román főváros felé. Három utaskísérő megsérült, amikor egy diszkont légitársaság Bukarest-Hamburg járata a dél-romániai Craiova térségében légörvénybe került, ezért a gép visszatért Bukarestbe, ahol ellátták a könnyebb fej- és lábsérüléseket szenvedett légikísérőket.

A román meteorológiai szolgálat pénteken újabb, óránként 55-70 kilométeres sebességű széllökésékre és négyzetméterenként akár 50 liter mennyiségű csapadékra figyelmeztető elsőfokú, sárga riasztást adott ki immár az ország dél-keleti téréségre és a Keleti-Kárpátokra. A riasztás péntek este 23 óráig lesz érvényben, az előrejelzés szerint szombattól Románia nagy részén fölszakadozik a felhőzet, már csak helyi záporokra, zivatarokra kell számítani.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI