Bien.hu

Ezt csináld a lábaddal, hogy javuljon a tartásod!
Ezt csináld a lábaddal, hogy javuljon a tartásod!


A testtartásunk a legtöbb mozgásszervi problémára hatással van. Gyerekként nem hiába hallgatjuk annyit, hogy húzzuk ki magunkat és az sem mindegy, hogy milyen cipő kerül a lábra. Merthogy a tartásunk javítása már cipővásárlásnál kezdődik. Egy kicsivel több odafigyelés és már ezzel nagyon sokat tehetsz az egészségedért.

Megfelelő lábbeli

Számtalan, szebbnél szebb cipő van a piacon és valóban roppant jól állnak a lábakon. Ez egy dolog, de az egészség szempontjából a legtöbb nem megfelelő. Kezdjük a nők kedvencénél, a magassarkúnál. A női lábat gyönyörűen kiemeli és formálja, azonban ez a szintkülönbség egyáltalán nem tesz jót a tartásunknak. Arról nem is beszélve, hogy hosszútávon akár teljesen eldeformálódhat a lábfej is. Kiindulópontja lehet az állandó derék és hátfájásnak is, ezért ezt a viseletet tartogasd inkább ünnepnapokra - írja a bien.hu.

Sportcipőből sem mindegy, hogy milyen választasz. Mert lehet nagyon stílusos, ha alig tartja a lábadat. Fontos, hogy olyan cipőt viselj, ami minden ponton tartást biztosít a lábadnak és stabil a talpa is. Ne legyen túl vékony, legjobb ha memóriahabos talpbetéttel kiegészített lábbelit hordasz a mindennapokon. Főleg akkor, ha sokat vagy talpon, mert akkor nagyon nem mindegy miben teszed meg a kilométereidet.

Nyújtsd le!

Nem is gondolnánk, de a talpunk is nyújtásra szorul a jó tartás érdekében. Ezzel a mindennapi apró gyakorlattal pedig elkerülhető a hát és derékfájás is akár. Térdelj le kényelmesen egy matracra úgy, hogy a talpadat felhúzod. Az ujjaid érintsék a talajt és érezd, hogy nyúlik az egész terülhet. Bizony ezzel a gyakorlattal sokat tehetsz egészséged megőrzése érdekében. Nem árt az egész lábat is néhanapján lenyújtani, hiszen a helytelen testtartás miatt merevvé válhat a test, minek következtében a derékfájás is kialakulhat.

Egyensúlyi gyakorlat

A jóga nem csak lelki feltöltődés, hiszen közben a testben is pozitív változások zajlanak le. Mivel alapvetően egy nyújtó gyakorlatsor, már a legegyszerűbb mozdulatokkal is javíthatsz tartásodon. Végezz egyensúlyi gyakorlatokat, mely során szintén edzésben tartod a talpaidat, javítva a súlyelosztást is. Gyakran oda sem figyelünk arra, hogy egyik oldalunkra folyamatosan több súlyt helyezünk, ami természetesen nem tesz jót a tartásunknak sem. Folyamatosan az egyik lábat terhelve, pedig akár fájdalomérzet is kialakulhat az adott oldalon.

Sétálj jól!

Sétálás közben nem csak a farizmunkat formálhatjuk, de fontos meghatározója a helyes testtartásnak. Miközben lépkedsz, próbálj figyelni arra, hogy lépteid közben nyújtás is történjen a combfeszítő izmoknál. Húzd ki magad és ne felejts el felfele nézni. Egyenes gerinccel, kihúzott mellkassal gyakorlatilag már lehetetlen rosszul tartanod magad. Egy kiadós séta előtt se felejtsd el lenyújtani talpadat és az egész lábadat.

Tartsd magad mozgásban!

Néha mindenkinek szüksége van egy semmittevős napra, de gondoskodj róla, hogy a tested mindig jól át legyen mozgatva. Ugyanis sok ülés, helytelen testtartás hatására még ízületi gyulladás is kialakulhat, ami akár az egész testedre is kisugározhat. Ülés során is figyelj az egyenes gerincre, ne időzz el sokat egy domború hátas pozícióban. Azt se felejtsd el, hogy a testednek szüksége van a mozgásra, így akár az ellustult életforma is okozhat mozgásszervi megbetegedéseket. Ha sok ülőmunkát végzel, érdemes lehet beiktatni heti 1-2 órás gyógytornát is, ami már pár alkalom után is csodát művelhet a tartásoddal.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás