Origo
Elképesztő: sétáló fát fotóztak
Elképesztő: sétáló fát fotóztak


Különös formájú fát fotóztak Új-Zélandon; az óriási növény úgy néz ki, mintha sétálna.

A különös növényt sétáló fának is nevezik a helyiek, mert törzse két lábszerű képződményre emlékeztet – írja a Live Science.

A növény a Metrosideros robusta fajba tartozik, és Új-Zéland egyik legmagasabb zárvatermő faja, amely akár 1000 évig is élhet. Gyökerei és hosszú, karszerű ágai miatt a fa úgy néz ki, mint egy ent – egy kitalált lény, amely a Gyűrűk urában Középfölde erdőit őrzi - írja az origo.hu.

A fa egyedül áll egy temető melletti nagy szántóföld közepén, Karamea közelében, a Déli-sziget nyugati partvidékén. A The New Zealand Tree Register szerint

körülbelül 32 méter magas, ami nagyjából egy hétemeletes épület magasságának felel meg.

A közlemény szerint a sétáló fa lett az Új-Zélandi Arborikultúra Szövetség (NZ Arb) 2024-es Év Fája versenyének egyértelmű győztese: a szavazatok 42%-át szerezte meg, ezzel pedig öt másik döntőst is maga mögé utasított.
Nem tudni, pontosan milyen idős a sétáló fa, csak annyi biztos, hogy egy 150 évvel ezelőtt kiirtott erdő egyetlen túlélője.

Valószínűleg túl különlegesnek tartották, ezért nem vágták ki”

- mondta Brad Cadwallader, az „Év fája” verseny szervezője.

A Metrosideros robusta epifiton élőlény, vagyis más fák koronáján és törzsén megtelepedő növény. A sétáló fa valószínűleg magasan a gazdafa lombkoronáján kezdte életét, ahol a levegő páratartalmából és esővízből élt, mielőtt elérte volna a földet. Az elpusztult gazdafát a növény körbenőtte a gyökerével, ennek köszönheti különleges alakját.

Veszélyben a különleges növény léte

A Metrosideros robusta Új-Zélandon honos, és egykor az ország erdeinek egyik leggyakoribb növényfaja volt. Az elmúlt évtizedekben azonban természetes élőhelyének jelentős részét elvesztette, és ma már a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Az erdőirtás mellett a faj egyik legnagyobb természetes ellensége a közönséges ecsetfarkú oposszum (Trichosurus vulpecula), amely a levelek és a gyökerek megrágásával okoz kárt a növényben. Mindemellett a növényt egy közeli rokonnal (Metrosideros excelsa) való hibridizáció is veszélyezteti, és fogékony egy dél-amerikai eredetű gomba okozta betegségre is.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás