Femina

A vadon termő csodanövény, ami csupa jót ad a testnek
A vadon termő csodanövény, ami csupa jót ad a testnek


A kora tavasszal egészen nyár végéig nyíló keleti szümcső (Bunias orientalis L.), vagy népies nevén borsoslenke, borsos lenkő, vagy esetleg rákányéc, a vadon igazi csodanövénye, minden része ehető, de főleg a levelét, a rügyét és a káposzta-karalábé ízű virágjait szokták felhasználni.

A szümcső hatása

Közép-Európában, így Magyarországon is szinte bárhol megtalálható az igénytelen növény, a jellegzetes rukkolához hasonló ízű, szőrős leveleiről és sárga virágzatáról lehet felismerni - írja a femina.hu

A föld alatti és a föld feletti részei egyaránt fogyaszthatók, régen a gyökerét úgy használták, mintha csak torma lenne, magjából pedig liszt készíthető a gluténérzékenyek számára.

Alkoholos gyökérkivonata antimikrobiális hatású, kutatások szerint a Candida albicans és a Salmonella enterica subsp.enterica baktériumok ellen is hatékonyan felveszi a harcot. Föld feletti része pedig antioxidánsokban, flavonoidokban gazdag, a hagyományos orvoslásban vízhajtóként és légúti megbetegedések kezelésére használták.

A flavonoidok, melyekben a szümcső is bővelkedik, olyan növényi vegyületek, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, jót tesznek a keringési rendszerrel, így a szív egészségével is, segítik a sejtek oxigénellátását és felveszik a küzdelmet a vírusok, a baktériumok és gombák ellen is. Itt olvashatsz flavonoidokban gazdag ételekről.

Található benne más, egyebek mellett immunerősítő kvercetin és a baktérium- és gombaölő hatásáról ismert fenolsav is, emellett fehérjében, lipidekben, aszkorbinsavban, karotinban egyaránt bővelkedik. Kiváló takarmánynövény, de főzelékek, levesek vagy saláták alapjaként is szolgálhat, azonban invazív faj lévén a mezőgazdaságban való termesztését fokozott óvatossággal szabadna végezni. 

Érdekesség, hogy fogyasztása esetén nemrégiben glükozinolátok jelenlétét azonosították, amelyeknek egyrészről ismert rákellenes hatásuk, azonban bizonyos körülmények között toxikus anyagokká alakulhatnak. Az emberi fogyasztásra vonatkozóan nincs meghatározott mennyiség, de túlzó bevitele esetén emésztési problémák vagy egyéb panaszok jelentkezhetnek.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás