Femina

Keményen megdolgoztatja a comb- és farizmokat ez a póz
Keményen megdolgoztatja a comb- és farizmokat ez a póz


A lovaglóállás vagy Utkata Konasana (angolul Horse Pose) egy olyan jógapóz, amely mind kezdők, mind haladók számára alkalmas a comb- és farizmok erősítésére, de a törzsizmokat is megdolgoztatja.

A lovaglóállás hatása

Míg sok jógapóz elsősorban a nyújtásra összpontosít, a lovaglóállásnál az izmok erősítése van fókuszban, miközben nyújtja azokat. Aki szeretné tónusosabbá tenni a lábait, érdemes bevetnie ezt az izometrikus gyakorlatot - írja a femina.hu

  • Állj terpeszbe úgy, hogy a lábak vállszélességnél kissé távolabb helyezkedjenek el egymástól, a lábujjak mutassanak kifelé.
  • Belégzés közben emeld fel a karokat szélesen a fejed fölé, és nyomd össze a tenyereidet.
  • Kilégzés közben hajlítsd be a térdeket 90 fokban, mintha csak egy láthatatlan székre ülnél le, és húzd a kezeket a mellkasod elé.
  • Tartsd a térdeket a lábfejek fölött, tehát ne menjenek a boka elé, és húzd be a farokcsontodat a tested alá, a hátad legyen egyenes. Tartsd meg ezt a pozíciót legalább 30 másodpercig, és lélegezz mélyeket.

A lovaglóállás kiválóan erősíti a négyfejű combizmot, a farizmokat és a belső combokat, miközben aktiválja a törzsizmokat is. Javítja a testtartást, gyakorlásával megelőzhetővé válnak a sérülések, és a gyakori hát- vagy nyakfájdalmak is - erre kiválóan alkalmas a galambpóz is.

Mivel ez a póz eredetileg a jógából származik, nem meglepő, hogy a gyakorlat során nyújtás is történik. Nyúlik a csípő környéke és a lábak elülső része is, amitől rugalmasabbá válik az alsótest.

A lovaglóállás önmagában is kiválóan alkalmazható napi rendszerességgel, de másfajta testmozgások során is alkalmazhatod, például a 15 perces jógánál, hogy változatosabbá tedd.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás