MTI

Magyar rendőrség. Illusztráció. Fotó: Police.hu
Magyar rendőrség. Illusztráció. Fotó: Police.hu


A hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre - írta a magyar-ukrán határon áthatolt teherautó ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére kedden.

Közleményükben emlékeztettek arra, a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek.

A rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit - emelte ki a főkapitányság.

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra, a magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt, a videókamerák rögzítették, ahogy a teherautó a dűlőútról a szántón át a határ felé halad. Az autót később a magyar oldalon találták meg üresen, minden utasa elhagyta.

A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatta az ukrán határőrséget, emellett az ukrán határőrök több embert őrizetbe vettek, akiknek közük lehet a teherautón utazók illegális átszállításához - ismertette Andrij Demcsenko.

A szóvivő hozzátette, hogy a magyar fél még nem adta át Ukrajnának az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat.

 

Korábban hírt adtunk róla, hogy egy fekete katonai rendszámú GAZ-66-os teherautó áttörte az ukrán-magyar államhatárt Kárpátalján. Az incidens június 9-én a Kaszony és Nagybégány (Velika Bijhany) közötti határszakaszon történt. Ezt követően a magyar határőrök 32 ukrán őrizetbe vételéről számoltak be.


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI