MTI

Európai Bizottság. Illusztráció
Európai Bizottság. Illusztráció


Az Európai Bizottság azt javasolta kedden, hogy az Európai Unió további egy évvel, 2025. március 5-től 2026. március 4-ig hosszabbítsa meg az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére létrehozott ideiglenes védelmet biztosító státusról rendelkező irányelv érvényességét.

Brüsszeli közleményében a bizottság emlékeztetett arra, hogy az átmeneti védelemről szóló irányelvet az Európai Unió 2022. március 4-én léptette életbe, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

A 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekülők az irányelv révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást az uniós tagországokban, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A közleményben kiemelték: tekintettel a polgári és más létfontosságú infrastruktúrák elleni folyamatos orosz támadásokra Ukrajna-szerte, a menekültek számára jelenleg nincsenek meg a biztonságos és tartós feltételek a visszatéréséhez. Mivel az ideiglenes védelem okai továbbra is fennállnak, a jelenlegi helyzetre adott szükséges és megfelelő válaszként a vonatkozó irányelv érvényességét egy további évvel meg kell hosszabbítani - írták.

"A végső cél az, hogy mindazok, akik Oroszország háborúja elől menekülnek, védelmet találjanak az EU-ban, és az EU-tagállamokban már ideiglenes védelemben részesülő csaknem 4,2 millió embernek a lehető legnagyobb stabilitást biztosítsák" 

- fogalmaztak.

Az uniós bizottság a javaslatot a tagállamok június 13-án tanácskozó igazságügyi miniszterei elé terjeszti, nekik kell a javaslatot hivatalosan elfogadniuk.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat hétfőn közreadott jelentése szerint április végén 4 198 490 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek az Európai Unió valamely tagországában.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI