Kárpátinfo.net


Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: armyinform.com.ua
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: armyinform.com.ua


Ukrajnának rövid távon végre kell hajtania az összes lehetséges áramszolgáltató létesítmény gyors és olcsó helyreállítását. Fontos, hogy ezt még a tél előtt megtegyék.

Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta a Berlinben megrendezett Ukraine Recovery Conference 2024 konferencia megnyitóján - közölte a Podrobnosti.ua.

"Putyin egyik fő célpontja Ukrajnában az energiaszektor. Uralkodásának első éveitől kezdve az energiaforrásokat, az energiatermelést és az energiafogyasztást fegyverként, a nemzet befolyásolásának és leigázásának eszközeként kezeli. Európa ezt már sokszor megtapasztalta"

 - mondta az ukrán elnök.

Rámutatott, hogy az orosz energiaterror következtében Ukrajnában már 9 GW kapacitást semmisítettek meg, ugyanakkor Ukrajna eddigi energiafogyasztási csúcsa 18 GW volt.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy rövid távon meg kell valósítani az összes olyan erőmű gyors és olcsó helyreállítását, amelyet most helyre lehet állítani.

"Még a tél előtt. Ez nagyon fontos. A következő három-négy hónapban. Tudjuk, hogyan lehet ezt biztosítani. A leállított erőművek berendezéseit és pénzügyi támogatást kérünk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy itt és most reagáljunk a helyzetre, hogy fenntartsuk a normális életet" 

- mondta Volodimir Zelenszkij. 


 

Korábban hírt adtunk róla, hogy nemzetközi újjáépítési konferencia kezdődött Berlinben Ukrajna támogatására azzal a céllal, hogy mozgósítsák a gazdasági élet szereplőit az ország jövőbeli, háború utáni helyreállításának finanszírozására. Olaf Scholz német kancellár a konferencia megnyitóján elmondta: a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez.


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek