Hirado.hu
Petr Fiala cseh miniszterelnök
Petr Fiala cseh miniszterelnök


Oroszországnak is köze lehetett a prágai gyújtogatási kísérlethez, amelynek kapcsán a múlt hét végén őrizetbe vettek egy külföldi állampolgárt – közölte hétfőn Petr Fiala cseh kormányfő.

Petr Fiala szerint nem kizárt, „inkább nagyon valószínű”, hogy a gyújtogatási kísérletben Oroszország is érintett. „Fennáll az a gyanú, hogy a támadást Oroszországból szervezték és finanszírozták. Ez része a hibrid hadviselésnek, ami ellen védekeznünk kell” – mondta a cseh kormányfő újságíróknak.

Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Prágában a szándékos gyújtogatás elkövetésének gyanújával elfogott külföldit.

 „Terrorista támadásért a külföldi állampolgár akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat”

– jegyezte meg Vondrásek.

A hivatalos közlemény szerint a dél-amerikai gyanúsított csütörtökre virradóra megpróbálta felgyújtani a prágai közlekedési vállalat egyik nagy garázsát Klícov városrészben. Részleteket a hatóságok nem közöltek.

A rendőrfőkapitány szerint csak a garázs alkalmazottai lélekjelenlétének köszönhető, hogy a gyújtogatás nem járt sikerrel és nem okozott nagyobb kárt.

Martin Vondrásek szerint a külföldi öt nappal korábban érkezett Csehországba. A garázs kamerarendszerei által készített fényképek alapján és a közvélemény segítségével a rendőrség már szombaton reggel elfogta.

A gyújtogatási kísérlet után a hét végén Prágában megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

„A rendőrség és a titkosszolgálatok értesülései alapján elmondható, hogy a lakosságot jelenleg nem fenyegeti semmilyen veszély” – szögezte le Vít Rakusan belügyminiszter - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás