Kárpátinfo hetilap


Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak
Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak


A kárpátaljai magyarság helyzete mellett az Európában manapság talán legaktuálisabbnak számító háború és béke kérdésköre is szóba került a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmányának szombaton, a makkosjánosi Helikon Hotelben megtartott ülésén.  Az eseményen a 80 választmányi tagból 68-an vettek részt, többen online formában kapcsolódtak be a munkába.

Így volt ezzel Brenzovics László, az érdekvédelmi szervezet elnöke is, aki elnöki beszámolójában történelmi visszatekintés formájában emlékeztetett arra, hogy az első és a második világháború kapcsán a magyar nemzetnek szomorú és keserű tapasztalatai vannak azzal kapcsolatban, hogy a háború csak pusztulást jelent. Mint mondta, Magyarország mindkét világégésbe önhibáján kívül keveredett bele, amelyekből aztán hatalmas emberi és területi veszteségeket elszenvedve került ki. A 104 évvel ezelőtti trianoni békeszerződés, a második világháború, majd az 1956-os események olyan történelmi tapasztalatok a mostani magyar kormány számára, amely indokolja, hogy ezekben a háborús időkben Európában talán a legbékepártibb üzenetet közvetítse a nagyvilág felé.

Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak
Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak

A KMKSZ elnöke megköszönte Bocskor Andreának, az Európa Parlamenti képviselőségéről tíz év után leköszönő politikusnak, hogy az elmúlt évtized alatt hűséggel és legjobb tudása szerint képviselte a kárpátaljai magyarság érdekeit, kiválóan teljesítette a rábízott feladatokat, igyekezett mindig hangot adni az itteni magyarságot ért jogfosztó folyamatoknak.

Mint mondta, a nehézségek ellenére a KMKSZ él és működik, ezekben a nehéz időkben is megpróbál megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeket a továbbra is a szülőföldön való maradásban gondolkodó kárpátaljai magyar közösség támaszt a szervezet felé.

,,A nehéz idők általában erős embereket formálnak, és én bízom benne, hogy a KMKSZ is megerősödve kerül majd ki az immár harmadik éve tartó embert próbáló időkből” – mondta beszédében Bocskor Andrea, aki Európai Parlamenti képviselőként alighanem utoljára kapcsolódott be a szervezet munkájába. Azt a tényt, hogy a kárpátaljai magyarság továbbra is él, és élni akar, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még ebben a nehéz időszakban is működik az itteni magyar intézményrendszer, a főiskola, a színház, az önkormányzatok, az egyházak. A képviselőasszony végül köszönetet mondott azokért az alapokért, amelyekkel korábban a főiskola és a KMKSZ révén vérteződhetett fel, és amelyek segítségére lehettek abban, hogy egy évtizeden keresztül képviselhette és szolgálhatta a kárpátaljai magyarságot Európa legrangosabb döntéshozó testületében.

Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak
Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak

A KMKSZ Jótékonysági Alapítványának munkájáról Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, az alapítvány igazgatója tartott beszámolót. Mint mondta, az idén eddig egy pályázati rendszert bonyolítottak le, az új formátumban benyújtásra kerülő oktatási-nevelési támogatást, melynek keretében 17 463 pályázat került be a rendszerbe. Ez a számadat ugyan csak alig 1 százalékkal múlja alul a tavalyi pályázatok számát, de mivel az idei évtől kizárólag online formában beadandó pályázatok 10 %-át önállóan nyújtották be, rengeteg köztük a hibás, amelyek hiánypótlását ugyancsak kizárólag online formátumban lehet orvosolni.

Június 14-én zárul az oktatási dolgozók pályázatbenyújtása, ami a tavalyi 4669-es számadat után eddig még csak 3455 pályázót jelent, de mint mondta, sokan jellemzően csak az utolsó napokban adják be ez iránti kérelmüket. A továbbiakban, június közepétől indul majd az egészségügyi dolgozók, kultúrmunkások és más kategóriák pályázata, majd július második felétől a gyermekétkeztetési pályázat.

Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak
Jánosiban ülésezett a KMKSZ választmánya - A nehéz idők erős embereket formálnak

Berki Marianna, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány igazgatója a tavaly novemberben meghirdetett vetőmagpályázatról beszélt, és elmondta azt is, hogy az alapítvány továbbra is működteti a falugazdász hálózatát.

Az Európai Parlamenti képviselők megválasztásával kapcsolatos szabályokról, azok menetrendjéről, a külképviseleti szavazás módjáról Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja tartott részletes beszámolót. Elmondta azt is, hogy Bocskor Andrea leköszönése után a kárpátaljai magyarság nem marad képviselet nélkül, hiszen a FIDESZ-KDNP választási listáján az igen előkelő, 7. helyen kapott besorolást a kárpátaljai származású Ferenc Viktória (azóta már eldőlt, hogy a kormányzati EP listáról 11 képviselő jutott be az Európa Parlament 720 fős táborába, így Ferenc Viktória révén a kárpátaljai magyarság ismét kvótához jutott, a szerk.).

Mester András, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára a nemrég átadásra kerülő Tiszacsomai Árpád vezér Látogatóközpontról tartott beszámolót, amelynek kapcsán elhangzott, hogy az ott megejtett látogatások során eddig már 973 iskolás gyermek nyerhetett betekintést az őseink múltját feltáró és egyben sok szórakozásra is lehetőséget nyújtó központ mindennapjaiba.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára az idei rendezvényekről tartott beszámolót, kiemelve az elmúlt időszakokban nagy sikerrel vetített filmbemutatókat, a Most vagy soha! és a Semmelweis című alkotásokat. Ezek a filmek a magyarországi Vándormozi produkció, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a KMKSZ által megkötött szerződési megállapodások keretében kerülhettek bemutatásra, és a továbbiakban lehetőség lesz majd ezeknek az alkotásoknak Kárpátalja több településén történő levetítésére is. Elhangzott, legközelebb június 22-én Tiszacsomán az Ősök napja rendezvény keretében lesznek majd értékes és érdekes programok.

Molnár László felhívta a figyelmet arra is, hogy idén is megrendezik a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem programot, amelynek keretében az itt gazdálkodóknak lehetőségük lesz a jótékonysági célra irányuló kenyérnek való búza összegyűjtésére.

Sin József, a KMKSZ alelnöke a határátkelés aktuális szabályozásával kapcsolatos kérdésekről tartott tájékoztatót, majd az alapszervezeti elnökök figyelmét hívta fel azzal kapcsolatban, hogy tegyenek lépéseket a településeiken lévő emlékhelyek, emlékparkok hivatalos bejegyzésére.

Zárszavában Brenzovics László biztatónak nevezte, hogy a KMKSZ a mostani nehéz körülmények ellenére is működteti a programjait, pályázatait, jogsegélyszolgálatát, illetve a lassan egy éve folyó, a súlyos betegeket és életmentő műtétek anyagi fedezetét segítő alapját. Annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan befejeződhet a makkosjánosi hulladékfeldolgozó üzem építése, a nevetlenfalui iskola felújítása, illetve a tiszapéterfalvai sportcsarnok rekonstrukciója.

A KMKSZ elnöke bemutatta Ferenc Viktória EP-képviselőjelöltet, aki – Bocskor Andreához hasonlóan – ugyancsak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egykori végzőseként szerzett magas fokú felkészülést, és olyan tapasztalatokat, amelyek révén a jövőben elláthatja majd ezt a fontos és a kárpátaljai magyarság szolgálatára irányuló felelőségteljes munkát.

Jakab Lajos 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek