Femina

Megosztás
Támogatja az agyat és a memóriát, javítja a hangulatot
Támogatja az agyat és a memóriát, javítja a hangulatot


A B12-vitamin, vagy kobalamin, egy a B-komplex-vitaminok közül, melyek mindegyike nélkülözhetetlen a szervezet számára, előállítani mégsem tudja, vagy csak nagyon csekély mennyiségben. Kiegyensúlyozott étrenddel, esetleg táplálékkiegészítő révén lehet hozzájutni. Hiányát vérvizsgálat mutatja ki, de különböző tünetek is utalhatnak arra, hogy szükséges pótolni.

Mennyi B12-vitamin kell naponta?

Legtöbbször idősebb embereknél, várandósság, bélbetegség esetén, vagy hastájéki műtétek után, szigorú vegán étrend mellett, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetében alakul ki a hiánya. Állandó fáradtságérzettel, sápadt vagy esetleg sárgás bőrrel, gyakori fejfájással, depresszióval, koncentrációs nehézségekkel, gyomorproblémákkal jár, fájdalmas gyulladásokat okozhat a szájban és a nyelvnél, a lábak-karok zsibbadását is eredményezheti - írja a femina.hu.

A B12-vitamin hiánybetegségének négy stádiuma ismert, az elsőben csökken a B12-vitamin szintje a vérben, a másodikban a sejtek anyagcseréje megváltozik, a harmadik stádiumban jelentkeznek a neurológiai, pszichológiai tünetek, a negyedikben pedig a vérképben már jelentősen megnagyobbodott vörösvértestek fedezhetőek fel. 

Kiegyensúlyozott étrend mellett ritkán alakul ki a hiánya, és érdemes is odafigyelni arra, hogy elegendő mennyiségben jusson a szervezetbe. Ez felnőttek esetében 2,4 mikrogrammot jelent (ez várandósság, szoptatás idején kissé nő, 2,6 és 2,8 mikrogrammra), hiszen számos jótékony tulajdonsága ismert, és valóban nélkülözhetetlen az egészséges élethez - viszont túladagolása komoly veszélyekkel jár.

Támogatja az agyat és a memóriát

A B12-vitamin hiányát összefüggésbe hozták korábbi kutatásokban a memóriavesztéssel és az azzal járó betegségek fokozott kockázatával főleg az idősebb emberek körében. Sőt mi több, kiderült, hogy megfelelő szintje a korai stádiumban lévő demenciát lassítja, de csak abban az esetben, ha a B12-vitamin mellett elegendő mennyiségben jutnak hozzá az érintettek az omega-3 zsírsavakhoz is, ez napi 1-2 grammot jelent. A B12-vitaminnak már egy piciny hiánya is problémát okozhat a memóriában.

Javítja a hangulatot

Ugyan a kobalamin hangulatjavító hatását még mindig vizsgálják, 2019-ben és 2020-ban publikált kutatások szerint javítja stressz esetén egyaránt az egészséges és a depresszióval diagnosztizált emberek közérzetét. Az alacsony B12-vitamin-szint erős kapcsolatban áll a depresszióval. 

Nélkülözhetetlen a vérképzéshez

A B12-vitamin legfontosabb feladata az, hogy támogassa a vérképzés folyamatát, a vörösvértestek termelődését. A vörösvértestek azok, amik az oxigént szállítják, így ha a működésükben anomália lép fel, az kihat az egész testre, gyengeséget és fáradtságérzetet okozhat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás