MTI

Hollandia. Illusztráció
Hollandia. Illusztráció


Az amszterdami önkormányzat péntek délután sürgős tanácskozást tart az Amszterdami Egyetemen (UvA) a hét eleje óta zajló palesztinpárti tüntetésekről - írta az NlTimes hírportál.

Hétfőn az UvA campusát palesztinpárti diákok foglalták el, felszólítva az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt. A tiltakozók tábort vertek az egyetem udvarán, eltorlaszolták az épület bejáratához vezető utakat. A rohamrendőrség kedd kora reggel feloszlatta ezt a tüntetést, és mintegy 140 tiltakozót tartóztatott le. Két amszterdami férfi ellen pénteken vádat emelnek garázdaság miatt - közölte a rendőrség. Kedd délután a tüntetők elfoglalták az UvA egyik fő székházát, de a hatóságok nem léptek közbe. A rendőrség szerint az UvA a hétfői naptól eltérően nem tett feljelentést birtokháborítás miatt, és a tüntetők pedig nem zavarták meg közrendet az éjszaka folyamán. Az interneten látható felvételeken az látható, hogy a tüntetők felástak egy udvart, bútorokat törtek össze a barikádok építéséhez, és számos épületet festékszóróval fújtak le.

Robbert Dijkgraaf ügyvivő oktatási miniszter felszólította az egyetemek vezetőit, hogy szabjanak "világos határokat" a tüntetőknek. Arra is hivatkozott, hogy az egyetemen tanuló zsidó diákok nem érzik magukat biztonságban a campuson. A miniszter szerint az nem kifogásolható, hogy a diákok kritikusan gondolkoznak, és véleményüket kinyilváníthatják, de felhívta a figyelmet, hogy nem szabad más embereket megfélemlíteniük, és megzavarni az oktatás menetét. Arra buzdította a tüntetőket, hogy cselekedeteik során törekjenek arra, hogy megtalálják "finom egyensúlyt".

A Dutchnews hírportál beszámolója szerint, a palesztinpárti tüntetések az Utrechti Egyetemre is átterjedtek, a rendőrség kedd este feloszlatta az oktatási intézmény fő könyvtára mellett gyülekező, mintegy 150 diákot, akik sátrakat állítottak fel és barikádokat emeltek. Néhányan nem voltak hajlandók távozni, és nem sokkal éjfél után mintegy 50 embert vettek őrizetbe.

A szomszédos Belgiumban, a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB) campuszán is zajlanak tiltakozások, a tiltakozó diákok kedd reggel elfoglalták az intézmény egyik épületét. Az RTBF közmédia beszámolója szerint, incidensek voltak a tüntetők és zsidó diákok egy csoportja között, akik közül az egyiket állítólag inzultáltak és bántalmaztak. Az ULB rektora bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek az ügyben.

A tiltakozók felszólították az egyetem vezetőségét, hogy "azonnali hatállyal szakítsák meg az együttműködés minden formáját a cionista tudományos intézményekkel és vállalatokkal, amelyek részt vesznek a palesztin nép szisztematikus elnyomásában".  A tüntetők szerint aggályos az ULB együttműködése a Technion izraeli kutatóintézettel, amely katonai technológiák fejlesztésében vesz részt. Emellett a jeruzsálemi Héber Egyetemmel és a Weizmann Tudományos Intézettel való kutatási partnerség a palesztinpárti diákok szerint "a gyarmatosítás struktúráinak közvetlen megerősítése".

Az egyetem közölte, hogy megvizsgálja az egyes izraeli egyetemekkel kötött megállapodásokat. "Ezek közül néhány egyáltalán nem megkérdőjelezhető, és csak egyet függesztettek fel" - tudatta az ULB rektora.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI