Bien.hu

Megosztás
Mikor fertőz a köhögés? 7 érdekes tény a köhögésről, amiről kevesen tudnak
Mikor fertőz a köhögés? 7 érdekes tény a köhögésről, amiről kevesen tudnak


A köhögéssel járó betegségek senkit sem kerülnek el, épp ezért van pár nagyon fontos információ, amivel mindenkinek tisztában kellene lennie. Most eláruljuk, meddig lehet fertőző egy köhögés, és hogy egyáltalán milyen típusai vannak, amiket meg kell különböztetni egymástól.

Meddig fertőz a köhögés?

Amikor köhögéssel küzdesz, általában valamilyen vírusfertőzés vagy baktérium áll a háttérben. Ilyenkor irritáció keletkezhet a légutakban, vagy elzáródás alakulhat ki, például felesleges váladék miatt. A köhögés egy természetes reakció, amivel megpróbáljuk ezt orvosolni; önmagában nem ez fertőző, hanem a patogének (betegséget előidéző anyagok), amelyek a szervezetedbe juthatnak, ha valaki a közeledben kezd el köhögni - írja a bien.hu.

Hogy meddig fertőző egy köhögés, elég trükkös kérdés, tekintve, hogy sokszor már sikerül kilábalnunk a betegségből, amikor ez a tünet még mindig jelen van. Szakértők szerint a köhögés onnantól nem tud fertőzni, hogy a patogének már legyengültek, majd elpusztulnak a testedben; ez általában 3-4 napot jelent. 

A megelőzés fontossága

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan vedd fel a küzdelmet, ha valaki a közeledben, például a buszon vagy a munkahelyeden gyakran köhög. Sajnos rossz hírünk van, már olyan értelemben, hogy a köhögéssel terjedő vírusokkal és baktériumokkal szemben elég nehéz ellenállónak lenni. Elengedhetetlen, hogy a beteg mindig a kezébe, papírzsebkendőbe köhögjön, a kézmosás és a fertőtlenítés szintén fontos, azonban sajnos sem ezek, sem a szellőztetés vagy a szájmaszkok nem elég erőteljesek. A baktériumok és vírusok ugyanis könnyedén a levegőbe jutnak, amit belélegzel, és hamar meg is betegedhetsz.

Inkább érdemes lehet a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, a téli szezonban figyelni az immunrendszer támogatására, a vitaminok szedésére, mert így ellenállóbb leszel, és meglehet, hogy egyáltalán nem lesz rád hatással a betegség!

A köhögés sebessége

Már csak azért is nagyon fontos az immunrendszer megerősítése, mert egy erősebb köhögés hatalmas erővel bír! Egyes statisztikák szerint ilyenkor a levegő akár 26-tól egészen 134 m/s sebességgel tör ki a testedből, így a baktériumok és vírusok rendkívül gyorsan tudnak egyik helyről a másikra jutni.

Ezért nem vagy biztonságban akkor sem, ha viszonylag távol, néhány méterre állsz a beteg ismerősödtől, hiszen elég egy köhintés, és máris könnyedén bejuthatnak a szervezetedbe a patogén anyagok.

Hatékony gyógynövények

Rengeteg gyógynövény segíthet a köhögésed csillapításában vagy a felesleges váladék letapadásának feloldásában. Azonban először is fontos tudnod, hogy hurutos köhögés esetén sosem az a cél, hogy megszüntesd a köhögést; épp ellenkezőleg, ilyenkor köptetőre van szüksége a szervezetednek, hogy a sok nyákot fel tudd oldani.

Amennyiben viszont nem hurutos köhögéssel küzdesz, hanem más okból kifolyólag köhögsz sokat, érdemes lehet a tarlórépát kipróbálnod, ami természetes összetevőinek köszönhetően csökkenti a köhögési ingert!

A köhögések típusai

A köhögésnek több típusát is megkülönböztetik az orvosok. Az egyik leggyakoribb a hurutos köhögés, amit a légúti nyálkahártya gyulladása okoz, aminek hatására ez ilyenkor több váladékot termel. Szintén gyakori a száraz köhögés is, ami többnyire rohamokban, hirtelen jelentkezik, és sokszor érezheted azt, mintha gombóc lenne a torkodban. Az akut köhögés az, amit az allergén anyagok, fertőzések váltanak ki, és csak rövidebb ideig tartanak: például torok- vagy tüdőgyulladás esetén. A krónikus köhögés már ennél sokkal komolyabb, és azokat sorolják ebbe a kategóriába, amelyek három hétnél tovább tartanak. Van, hogy az asztma váltja ki a tüneteket, de komolyabb betegség is állhat a háttérben, ezért ilyenkor mindig orvoshoz kell fordulni!

Forró italok

Ha fáj a torkod, és sokat köhögsz, automatikusan a forró teát vagy a meleg levest tartod a leghatékonyabb megoldásnak? Ebben az esetben van egy jó, és egy rosszabb hírünk is. Ugyanis a meleg folyadékok természetesen hatással vannak a testünkre, csillapítják a torok érzékenységét, az irritációk mértékét, így kevesebbet kell köhögnünk nekik köszönhetően.

Azonban szakértők szerint ezek egyáltalán nem hatékonyak a légúti fertőzések kezelésére, így ez inkább tüneti kezelést jelent, és nem gyógymódot. Ha nagyon megbetegedtél, és sokat köhögsz, a meleg italok és ételek mellett az orvosod tanácsát is kérd ki!

Komolyabb tünetek

És vannak olyan esetek, amikor a köhögés miatt azonnal orvoshoz kell menned. Ez sosem csak egy tünet, ami biztosan csillapodni fog majd, hiszen bár az esetek többségében valóban egy jele a megfázásnak, irritációnak, van, hogy komolyabb problémát jelez. Ha egyre nehezebben kapsz levegőt, az arcod megdagad, a mellkasodnál pedig erős fájdalmat, nyomást érzékelsz, ne várj a következő rendelési időpontig, hanem azonnal menj el az ügyeletre! Ugyancsak fontos orvosi tanácsot kikérni, ha a köhögésed mellé láz, lábduzzanat, véres váladék vagy erős légszomj alakul ki!


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás