Hirado.hu
Gladiátorokról készült gyermekrajzokat fedeztek fel régészek Pompejiben
Gladiátorokról készült gyermekrajzokat fedeztek fel régészek Pompejiben


Feltehetőleg gladiátorok küzdelmét is ábrázoló, gyermekek által készített szénrajzokat fedeztek fel régészek az elmúlt hónapokban folytatott ásatásokon Pompejiben.

A Nápoly közelében lévő Pompejit mintegy kétezer éve, i. sz. 79-ben pusztította el a Vezúv vulkánkitörése.

A régészek három kis kéz körvonalait, két labdázó alakot, egy feltehetően vaddisznót is ábrázoló vadászjelenetet, és két egymással küzdő harcost ábrázoló rajzot fedeztek fel a Colonnaded Cenacle néven ismert épület falán. A két harcost ábrázoló rajz egyik alakja a földön fekszik.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója szerint a naiv rajzokat hat-hétéves gyerekek készíthették.

Az igazgató elmondta, hogy Pompejiben, a város amfiteátrumában zajló erőszakos küzdelmeket a gyermekek is láthatták. Egy nápolyi egyetem pszichológusa szerint a rajzok arra utalnak, hogy a gyerekek szemtanúi lehettek a küzdelemnek, és nem elképzelték azt.

A feltáráson a napokban egy másik rajzot is találtak a régészek: ezen egy csuklyát viselő gyermek látható a lábánál egy kis kutyával. A portrét a Festők házában (Casa dei pittori al lavoro) találták, amelynek bejáratánál egy idős pár csontvázát is feltárták. A férfi és a nő a vulkánkitörés elől kereshetett itt menedéket a régészek szerint - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás