MTI

Amerikai hadsereg. Illusztráció
Amerikai hadsereg. Illusztráció


Több tízezres közönség előtt tartották hétfőn az Emlékezet Napjának (Memorial Day) hagyományos felvonulását Washingtonban, az amerikai főváros nemzeti emlékhelyét (National Mall) szegélyező sugárúton.

Az Emlékezet Napja az Egyesült Államok szolgálatában életüket vesztett katonák emléknapja, nemzeti ünnep, amit minden év májusának utolsó hétfőjén tartanak, és így egyben a hosszú hétvége lezárása.

Washingtonban a Constitution Avenue-n rendezett parádén részt vettek aktív szolgálatot viselő katonák, katonai iskolák diákjai, valamint a hadsereg veteránjai, köztük néhányan, akik még a második világháborúban voltak az amerikai hadsereg tagjai. Hagyományosan a felvonulás részesei katonai hagyományőrzők, zenekarok és táncosok. A mintegy három órán keresztül tartó esemény résztvevőinek létszáma is több ezer volt.

Az ünnepséget palesztinpárti tüntetők próbálták megzavarni a George Washington Emlékmű közelében, akiket rendőrök sorfala tartott távol a felvonulás útvonalától.

Az Emlékezet Napjának hivatalos eseményei között szerepelt az arlingtoni nemzeti sírkertben tartott koszorúzás Joe Biden elnök, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint amerikai vezérkari főnök, Charles Q. Brown tábornok jelenlétében.

Joe Biden azt emelte ki, hogy a szabadság soha nem garantált, hanem azért minden generációnak meg kell küzdenie, meg kell védenie, ki kell érdemelnie.

Lloyd Austin védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a katonai szolgálat nem csak háborús időben kíván áldozat, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy változatlanul magas az öngyilkosságot elkövető veteránok száma.

Az arlingtoni katonai temetőben mintegy 400 ezer hősi halott nyugszik, az első katonasír a polgárháború idején került a főváros közelében, a Potomac folyó partján fekvő temetőbe.

Az Emlékezet Napjának hagyományai és a törekvés, hogy megemlékezzenek az elesett amerikai katonákról a polgárháborúig nyúlik vissza. A feljegyzések szerint New York városában már 1866-ban ünnepelték, és ott tartották az első felvonulást is az emléknapon. A nagyvárosban azóta is rendszeresen megrendezik, de katonák, és veteránok, valamint zenei csoportok, és hagyományőrzők az Egyesült Államok számos további nagyvárosában felvonulnak ilyenkor.

A legnagyobb parádét a fővárosban, Washingtonban rendezik, ahova több évtizedes szünet után, 2004-ben tért vissza a nemzeti ünnep látványossága.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI