Hirado.hu
 Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC)
Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC)


Újabb panaszt nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICJ) újságírók gázai halála miatt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) hétfőn.

A párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint több mint száz újságírót „ölt meg az izraeli hadsereg” Gázában. A szervezet szerint ez már a harmadik beadvány, amelyet benyújtanak a hágai székhelyű bíróságnak az október 31-i és a december 22-i után.

Az ICJ ügyésze január elején kijelentette, hogy

az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálása részét képezi a gázai emberiesség elleni bűncselekmények ügyében folyó vizsgálatnak.

„Azok, akik újságírókat gyilkolnak, a közvéleménynek a tájékozódáshoz való jogát sértik, amely konfliktus idején sokkal lényegesebb” – írta közleményében Antoine Bernard, az RSF jogvédő és segítségnyújtásért felelős igazgatója.

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) szerint legkevesebb 107 újságírót öltek meg a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael ellen október 7-i végrehajtott támadása után kezdődött gázai háború idején.

Az RSF mostani beadványa mások mellett az al-Dzsazíra katari hírtelevízió két újságírójával, Hamza Dahdúval és Musztafa Turajával kapcsolatos,

akiket a gépkocsijukban ölt meg légicsapás a palesztin terület déli részén.

Az izraeli hadsereg azt állította, hogy a két újságíró „drónokat irányított, amelyek azonnali veszélyt jelentettek az izraeli hadseregre”, és „terrorista ügynöknek” nevezte őket - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás