MTI

Lengyel katonák a fehérorosz határon ( Illusztráció )
Lengyel katonák a fehérorosz határon ( Illusztráció )


Lengyel katonát késelt meg egy, a fehérorosz-lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló, a sebesültet kórházba szállították, állapota stabil - közölte kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

Az incidens keddre virradóan az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében történt, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést. A határőröket és az őket segítő katonákat a behatolók faágakkal és kövekkel dobálták.

Magdalena Koscinska, a hadsereg regionális alakulatának szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: a támadás közben a határkerítés fehérorosz oldalán álló egyik migráns egy lengyel katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel megszúrt a bordája tájékán. A sebesültnek a helyszínen egyik kollégája nyújtott elsősegélyt, miközben a migránsok továbbra is agresszív módon viselkedtek.

A kiérkezett mentők a megsebesült katonát kórházba szállították. Orvosok közlése szerint nincs életveszélyben, állapota stabil.

Katarzyna Zdanowicz, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság határőrségének szóvivője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: néhány órával az incidens előtt két lengyel határőr is megsebesült. Az egyiket a migránsok összetört palackkal az arcán sebesítették meg, a másiknak pedig a karját szúrták meg egy bothoz rögzített késsel. Mindkét határőrt kórházba szállították.

A podlasiei határőrség által ellenőrzött szakaszon az év elejétől több mint 15 ezer határsértési kísérlet történt.

Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes kedd reggel a közszolgálati rádiónak elmondta: a fehérorosz határon növekszik a migrációs nyomás, az illegális bevándorlók a fehérorosz titkosszolgálatok által támogatott nagyobb csoportokban próbálnak áttörni Lengyelországba.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI