Karpat.in.ua
Herman Haluscsenko energetikai miniszter
Herman Haluscsenko energetikai miniszter


Ukrajna tárgyalásokat folytat az uniós országokból lehetséges villamosenergia-import mennyiségének maximalizálásáról, hogy kompenzálja az orosz támadások következtében megsemmisült termelési kapacitásokat.

A hírt a Reuters közölte az ukrán energiaügyi miniszterre hivatkozva. Haluscsenko szerint március óta felerősödtek az orosz rakéta- és dróntámadások Ukrajna energiaszektora ellen, ami számos régióban jelentős károkat és áramszüneteket okozott.

Ez több mint 1 milliárd dollárjába került az energiaszektornak, és 8000 MWh termelőkapacitás elvesztését eredményezte az energiarendszerben.

Jelenleg Ukrajna legfeljebb 1700 MWh villamos energiát importálhat egyszerre az EU országaiból.

„Tárgyalunk. Az a feladatunk, hogy ezt a számot a lehető legnagyobb mértékben növeljük” – mondta Haluscsenko.

Haluscsenko nem részletezte a jelenleg tárgyalt import pontos mennyiségét, de Makszim Timcsenko, a DTEK vezérigazgatója korábban arról számolt be, hogy a 2200 MWh-ra emelés jelentősen javíthat a helyzeten.

Eközben Volodimir Kudrickij, az Ukrenerh vezetője megjegyezte, hogy „egyelőre a plafon az 1700 MWh”.

„Minden azon múlik majd, hogy európai kollégáink – a szomszédos országok energiarendszer-üzemeltetői – milyen gyorsan tudnak majd projekteket megvalósítani hálózataik kapacitásának bővítésére” – mondta Kudrickij.

Megjegyezte: az európai hálózati társaságoknak időre és pénzre van szükségük egyes alállomásaik megerősítéséhez, további transzformátorok telepítéséhez vagy új távvezetékek építéséhez - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek