Hirado.hu
Tizenhétmilliárd dolláros kincset rejtő hajót találtak Kolumbia partjainál
Tizenhétmilliárd dolláros kincset rejtő hajót találtak Kolumbia partjainál


A hajóroncsok Szent Gráljának térségét hivatalosan is védett régészeti területé nyilvánították.

Kolumbia szerdán különleges védett területet jelölt ki a Karib-tenger partjainál található San José hajóroncs körül, amíg az ország kutatói a híres spanyol hadihajó feltárását végzik.

A hajó, amelyről úgy vélik, hogy tele van smaragddal, arannyal és ezüsttel, 17 milliárd dollár értékben rejt kincseket. A kolumbiai kulturális minisztérium szerint a terület lezárása garantálja az örökség védelmét, és lehetővé teszi a kutatási és értékbecslési munkálatokat.

A 60 ágyús gálya a spanyol örökösödési háború idején a Cartagena melletti Baru sziget közelében lévő vizekben süllyedt el a brit hadihajókkal vívott csatában, és csak 2015-ben fedezték fel a kolumbiaiak. A lelet miatt vita alakult ki arról, hogy kié legyen az elpusztult hajó, mert Kolumbia, Spanyolország, Bolívia őslakos közössége és egy amerikai székhelyű vállalat is igényt tartott rá.

A Kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet igazgatója, lhena Caicedo korábban azt mondta a The Guardiannek: van remény arra, hogy a roncsot is kiemeljék - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás