Karpat.in.ua
Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter. Fotó: rbc.ua
Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter. Fotó: rbc.ua


A hat hónapja elfogadott Nemzeti Bevételi Stratégia az első szakaszban nem irányozott elő adóemelést, de a háborús kiadások miatti őrült nyomás azt jelzi, hogy megváltoztak a realitások – jelentette ki csütörtökön Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a Hromadske rádiónak adott interjújában, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint Marcsenko elmondta, hogy egyelőre el akarja kerülni az adóemelési kérdés megválaszolását, „mert ahhoz, hogy valamit javasolhassak, azt helyesen kell kiszámítani, majd készen kell állni a megvédésére”. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Bevételi Stratégia az első szakaszban nem irányozta elő az adózás mértékének emelését. Ehelyett a kiemelt adóügyi adminisztrátorok szerepének erősítését, a vállalkozások és a kormányzat közötti bizalmi kérdések megteremtését tervezték az adófizetés, az adóigazgatás ügyében – tette hozzá.

„A valóság azonban megváltozott, és ami hat hónapja nyilvánvaló volt, az ma már nem nyilvánvaló. És az az őrült többletnyomás, amelyet abból a szempontból érzünk, hogy a katonai kiadásokat pontosan a belső erőforrások terhére kell biztosítani, sajnos létezik, és meg kell adni a válaszokat” – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Marcsenko szerint komplex megoldásnak kell lennie. „Ez nem lehet egyetlen varázsütés, ami azt mondja: emeljük a katonai illetéket. Mindenki erről beszél, mert ezt katonainak hívják, ezért kell emelni, de meg kell érteni a következményeket” – magyarázta.

A tárcavezető azt is kijelentette, hogy a Pénzügyminisztérium hitelfelvételének növekedése is következményekkel jár, tekintettel az adósságszolgálat magas költségeire. „Utoljára az volt, hogy elkészítettük az üzemanyagadó-kulcsok indexálásáról szóló változtatási csomagot” – mondta Szerhij Marcsenko - közölte a karpat.in.ua.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek