Bien.hu

Pontosan ennyi órát kellene ülnöd, aludnod, állnod és edzened naponta
Pontosan ennyi órát kellene ülnöd, aludnod, állnod és edzened naponta


Akár az irodában, akár otthoni munka közben, tévézésnél vagy egy lányokkal töltött vacsorán, rengeteg időt töltesz ülve. Valójában felmérések szerint, egy átlagos európai ember napi kilenc órát tölt a fenekén. Egy új tanulmány azonban pontosan meghatározta, hogy mennyi lenne ami valóban ideális. Az ülés mellett számos más tényezőt is megvizsgáltak. Lássuk mit mondanak a szakértők, hány órát kellene pontosan ülnöd, aludnod, állnod és edzened naponta!

Az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetem és a Baker Szív- és Cukorbetegség Intézet kutatói megállapították, hogyan kellene felosztanunk minden egyes 24 óránkat, lebontva, hogy mennyi időt kellene ülnünk, állnunk, aludnunk és mozognunk.

A kutatók szerint az ideális napi egyensúly a következő:

  • 6 óra ülés
  • 5 óra és 10 perc állás
  • 8 óra és 20 perc alvás
  • 2 óra és 10 perc könnyű intenzitású fizikai aktivitás
  • 2 óra és 10 perc közepes vagy nagy intenzitású fizikai aktivitás

Mielőtt megdöbbennél azon az elképzelésen, hogy majdnem négy és fél órát kellene sportolnod naponta, a kutatók ezt azzal a kikötéssel látták el, hogy a könnyű aktivitás magában foglalhatja a házimunkát és a vacsora elkészítését, míg a közepes aktivitás szándékos mozgást jelent, mint például egy gyors séta vagy egy edzőtermi edzés - írja a bien.hu.

Ez a felosztás számos egészségügyi mutatót foglal magában és összefügg a 24 órával, amely az átfogó optimális egészséggel kapcsolatos. Ennek ellenére, mivel egy átlagos európai éjszakánként hét órát alszik és körülbelül nyolc órát dolgozik naponta, mennyire lehetséges valóban betartani ezeket az ajánlásokat?

A szakértők szerint ez sok esetben kivitelezhetetlen

„Bár fontos, hogy minden éjjel prioritást élvezzen a jó minőségű alvás és a mozgás beillesztése a napjaidba, nem mindenki számára könnyű ezt megvalósítani” – mondja Penny Weston, fitnesz, wellness és táplálkozás szakértő.

„Ha valakinek elsősorban ülőmunkája van, mint például napi nyolc órát egy íróasztalnál tölt el, vagy kisgyermekei vannak, nehéz lehet ennyi testmozgást és mozgást beilleszteni a napjába. Sok embernek nehézséget okoz minden éjszaka, minden éjjel több mint nyolc órát jól aludni, tehát ez sem teljesen reális.”

Dr. Aileen Alexander, a Nourish alapítója hozzáteszi, hogy hacsak a munkád nem testmozgással kapcsolatos, ennyi edzést naponta beilleszteni nehéz lenne. „Ezenkívül komolyan megkérdőjelezném, hogy egészséges-e naponta két vagy több órán át közepes vagy nagy intenzitású fizikai aktivitást végezni” – teszi hozzá. „A testmozgás fontos része a regenerálódás, hogy testünk erősödjön. Ez a mennyiségű edzés naponta nem biztosít elegendő pihenést és regenerálódást.”

Azonban Dr. Alexander szerint ez a tanulmány fontos üzenetet hordoz, több időt kellene mozgással vagy állással töltenünk, és kevesebbet ülnünk. „A legjobb megközelítés új szokások kialakítása lenne, ahelyett, hogy ilyen specifikus útmutatásokat követnénk” – magyarázza Dr. Alexander. Javasolja, hogy ha otthonról dolgozol, fektess be egy állóasztalba, vagy alakíts ki sétálós megbeszéléseket a kollégáiddal, hogy friss levegőhöz juthass és mozgást iktass be a munkanapodba.

Weston azt mondja, hogy jobb fokozatosan változtatni azon, hogyan osztjuk be a napjainkat, mint szigorúan követni ezeket az irányelveket. „Jobb módszer lehet, ha felméred, mit csinálsz általában és fokozatosan növeled a mozgás mennyiségét” – magyarázza. „Tehát például, ha most napi tíz órát ülsz, de csak egy órát töltesz könnyű aktivitással, próbálj meg többet sétálni napközben és iktass be kisebb szüneteket a nap folyamán. Ami az alvást illeti, próbálj meg bevezetni egy alvási rutint és kapcsold ki az elektronikai eszközeidet legalább egy órával lefekvés előtt, ha nem alszol jól éjszakánként.”


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás