Bien.hu

Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel
Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel


Manapság egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy ha a bélrendszerünk egészségesen, kiegyensúlyozottan működik, akkor általában véve is nagyobb valószínűséggel érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ha azonban nincs minden rendben vele, az rengeteg kellemetlen tünet formájában megmutatkozhat. Bizonyos jelek pedig egyenesen bélgyulladásra utalhatnak, így ha bármelyiket tapasztalod, akkor mielőbb érdemes kivizsgáltatnod magad.

Emésztési problémáid vannak

Ha baj van a bélrendszereddel, azt legkönnyebben úgy veheted észre, ha különféle emésztési problémákat, például gyakori gázképződést, puffadást, székrekedést vagy hasmenést tapasztalsz. Puffadás esetén például az a probléma, hogy a gázok csapdába esnek az emésztőrendszerünk egy részén, méghozzá leggyakrabban akkor, amikor a baktériumok lebontják az általunk elfogyasztott ételeket - írja a bien.hu.

A baktériumoknak viszont nem szabadna jelen lenniük az emésztőrendszerünk azon részén, ugyanis csaknem steril kellene, hogy legyen. Ha mégis jelentősen megemelkedik ott a baktériumok száma, akkor előfordulhat, hogy olyan bélgyulladással küzdesz, amely a vékonybél bakteriális túlszaporodásaként jelentkezik. Ebben az esetben szokás a SIBO nevű betegségről beszélni.

Cukoréhséget tapasztalsz

Édesszájúnak lenni nem bűn, de ha folyton csak a különféle édességekre gondolsz, azokat kívánod, akkor előfordulhat, hogy cukoréhséggel állsz szemben, amit viszont már nagyon is komolyan kell venni. Ugyanis nemcsak, hogy bélgyulladást okozhat, de az egyre több és több cukros finomság bevitelével még több gyulladást is okozhat a szervezetedben.

De eleve nem tanácsos feldolgozott élelmiszerekben és cukorban gazdag ételeket fogyasztanod, Dr. Kenneth Brown gasztroenterológus szerint ugyanis a hatásukra a mikrobiom megváltozik, hogy a cukrot kedvelő baktériumoknak kedvezzen. Hogy ne így legyen, Dr. Brown szerint érdemes a mikrobiomnak többet adni abból, amire tényleg szüksége van, mint például a rostok és a polifenolok. Erre pedig számos egészséges, teljes értékű étel jó lehetőséget kínál, a gyümölcsöket is beleértve.

Nincs minden rendben a bőröddel

Neked is gyakran pattanásos a bőröd, esetleg ekcémád, rosaceád vagy más bőrbetegséged van? Ha bármelyik is igaz rád, és nincs meg az oka, akkor feltétlenül érdemes gondolnod arra is, hogy a bélrendszereddel nincs minden rendben.

Mivel a bélmikrobiom befolyásolja a bőr védőgátját - ami azt jelenti, hogy talán nem lesz képes gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket termelni -, így különféle bőrproblémák esetén könnyen lehet, hogy bélgyulladás miatt nem tud egészséges, szép és hidratált lenni a bőröd.

Váratlanul fogyni kezdesz

Mielőtt kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, hónapokon keresztül csak úgy tűntek el rólam a kilók, de egyszerűen nem találtam rá semmilyen magyarázatot. Utólag szembesültem vele, amit Dr. Brown is hangsúlyoz, nevesen, hogy minden, ami gyulladást okoz (a gluténérzékenység mellett például a Crohn-betegség vagy a SIBO is), súlycsökkenéshez is vezethet. Így ha anélkül fogysz, hogy sokat változtatnál a rutinodon, akkor mielőbb érdemes felkeresned az orvosodat, hogy alaposan kivizsgáljanak.

Ingerlékeny vagy és nehezen alszol

A bélrendszered rossz állapota, gyulladása bizony a hangulatodra is kihathat, sőt még az éjszakáidat is megnehezítheti. A bél-agy tengelyen küldött jelek ugyanis lehetővé teszik a bélbaktériumok számára, hogy kommunikáljanak az agyunkkal, illetve fordítva is, ami befolyásolhatja a hangulatunkat és a viselkedésünket.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mentális egészségünkben kulcsfontosságú szerepet játszó neurotranszmitterek, vagyis ingerületátvivő anyagok, mint például a szerotonin vagy a dopamin, a bélben termelődnek.

Ami pedig az alvást illeti: Dr. Brown szerint ha a mikrobiomunk nincs jó állapotban, akkor az felboríthatja a cirkadián ritmust, és álmatlanságot okozhat, arról nem is beszélve, hogy ha ingerlékeny vagy napközben, az már eleve megnehezítheti az alvást is.

Amit mindenképp tarts szem előtt

Összességében tehát tényleg rengeteg múlik azon, hogy milyen állapotban van a bélrendszerünk. Ha a már említett jelek bármelyikét tapasztalod, a lehető legjobb, ha minél előbb orvoshoz fordulsz, hogy kiderüljön, nálad pontosan mi okozza a problémát.

A tünetek enyhülését és a bélgyulladás megelőzését általánosságban pedig segítheti egy tápláló, kiegyensúlyozott étrend, amely gazdag rostokban, polifenolokban, prebiotikumokban és probiotikumokban, de hasonlóan fontos a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés és az is, ha rendszeresen fordítasz időt az öngondoskodásra.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás