Origo
Hasznos tippek kontaktlencsét viselőknek
Hasznos tippek kontaktlencsét viselőknek


Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére. 

A kontaktlencse-viselés kellemetlen velejárói lehetnek a szúró, égő érzés, viszketés, fájdalom, bőrpír a szemkörnyéken, homályos látás, fényérzékenység. Ezeknek a tüneteknek a hátterében legtöbb esetben szemszárazság vagy illeszkedési probléma állhat, de a tünetek súlyosabb esetekben fertőzésre, vagy szaruhártya-gyulladásra is utalhatnak - írja az origo.hu

A kezdeti hozzászokás után a kontaktlencsének kényelmesnek kell lennie. Tulajdonképpen nem is szabadna észrevenni, hogy a szemen van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hosszú távú viseléssel párhuzamosan ne jelenhetnének meg kellemetlen tünetek.

Íme, öt tipp a kontaktlencse-viselésből adódó kényelmetlenségek leküzdésére: 

1. Legyünk azzal tisztában, hogy mi passzol a szemünkhöz!

Amikor kontaktlencse-viselés mellett döntünk, a szemész vagy a kontaktológus alapos vizsgálatot végez, hogy meghatározza szaruhártyánk görbületét. Ez egy fontos adat a megfelelő kontaktlencse kiválasztásához. Ha a lencse rosszul illeszkedik, akkor könnyen kiszáradhat, csúszkálhat a szemen, vagy akár összegyűrődhet, szúrhatja a szemet és torzíthatja a látást. Ha a kontaktlencse nem megfelelő illeszkedése okolható a kellemetlenségekért, keressük fel ismét a szakembert, aki újra elvégzi a méréseket, és esetleg más lencsét javasol.  

2. Törekedjünk a megfelelő ápolásra!

Legalább egyszer biztosan előfordult már a legprecízebb kontaktlencse használóval is, hogy túlhordta a lencsét.  Egy felmérésből bizony arra lehet következtetni, hogy a kontaktlencsét viselők 40-90 százaléka nem vigyáz eléggé a lencséjére. Pedig a nem megfelelő ápolás súlyos fertőzésekhez, akár szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. A fertőzések elkerülése érdekében a következőket tartsuk szem előtt:

Alaposan mossunk kezet, majd szárítsuk meg teljesen, mielőtt a kontaktlencséhez nyúlnánk.

Zuhanyzás, fürdés, úszás vagy szaunázás közben ne viseljünk kontaktlencsét.

Ne hagyjunk benn kontaktlencsét alvás közben (hacsak másképp nem javasolja a szakember).

Kövessük a kontaktlencsék cseréjére vonatkozó irányelveket (pl. ne használjuk újra a napi viselésű lencséket, a havi lencsét cseréljük le időben). 

Ügyeljünk a kontaktlencse tok megfelelő tisztaságára és annak rendszeres cseréjére.

Csak a szakember által javasolt kontaktlencse folyadékokat használjuk.

Ne keverjük házilag a kontaktlencse tisztító oldatokat.

Rendszeresen járjunk szemészeti ellenőrzésre. 

3. Használjunk műkönnyet!

A kontaktlencse viselés kényelmét befolyásoló egyik legfontosabb tényező az, hogy a lencse mennyire jól fekszik a szaruhártyát borító vékony könnyfilmre. Ha a kellemetlen érzést a szemszárazság okozza, akkor néhány csepp műkönny kiegyenlítheti a könnyfilmet és orvosolhatja a problémát. Csakis olyan műkönnyet vásároljunk, melyen feltüntették, hogy kompatibilis kontaktlencsével. 

4. Ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra!

A rendszeres vitaminbevitellel és az egészséges táplálkozással sokat tehetünk szemünk egészségéért. A nem megfelelő könnytermelés ugyanis nem az egyetlen rendellenesség, amely szemszárazságot okozhat. Ha könnyünk kémiai összetétele nem optimális, akkor hajlamosabb lehet a túlzott párolgásra. Az étrend omega-3, 6 zsírsavakkal és lenmagolajjal való kiegészítése bizonyítottan javítja a könny olajos összetételét, segít megelőzni a rendellenes párolgást, és lehetővé teszi, hogy a kontaktlencsék optimálisan feküdjenek a szemfelszínre. 

5. Iktassunk be szünnapot!

A legtöbb kontaktlencsét maximum 8-10 óráig javasolt a szemben tartani, ennél tovább a jó oxigénáteresztő képességgel rendelkező lencséket sem érdemes viselni. Sokan nem tartják be ezt a tanácsot és az ajánlott óraszámon felül viselik a lencséket, növelve a túlhordásból eredő egészségügyi kockázatok kialakulásának esélyét. Törekedjünk arra, hogy amikor hazaértünk a munkából, edzésből, azonnal vegyük ki a lencsét és váltsunk szemüvegre. Heti rendszerességgel iktassunk be egy-egy kontaktlencse-mentes napot is. Szemünk hálás lesz érte!

„A túlzott kontaktlencse-viselésnek számos kockázata lehet. Ennek ellenére sokan elkövetik azt a hibát, hogy szinte a kontaktlencséjükben élnek és nincs pótszemüvegük. Így akkor is kénytelenek berakni a lencsét, ha kialakul egy kötőhártya-gyulladás. Ettől mindenképp óva intenék azonban mindenkit, mert ezzel súlyos fertőzést idézhetnek elő” – mondja Dr. Lendvai Zsanett. „A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de ha nem szeretnénk folyamatosan a lencsével bíbelődni, akkor érdemes elgondolkodni látásjavító szemműtéten, ami tartós megoldás látásproblémára egy egyszeri kiadással” – hívja fel a figyelmet a doktornő 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás