Bien.hu

 5 jel, hogy megfelelően működik az emésztőrendszered
5 jel, hogy megfelelően működik az emésztőrendszered


Emésztőrendszerünk egészsége szorosan összefügg az általános jólétünkkel és egészségünkkel – belső szervek összetett munkájáról van szó, mégis hétköznapi tényezők árulkodnak állapotáról!

Nincsenek emésztési zavaraid

Legalábbis nem állandóan: az emésztési panaszok hiánya megnyugtató jel arra vonatkozóan, hogy bélrendszered kiegyensúlyozott és egészséges. A puffadás, gázképződés, székrekedés vagy hasmenés minimális (időszakos) jelenléte vagy teljes hiánya arra utalhat, hogy emésztőrendszered harmonikus és megfelelően működik. Ha mégis jelen vannak az említett panaszok és általánosnak mondhatóak, esetleg fájdalommal járnak, akkor a tünetek gyakran jelzik a bélgyulladás vagy más emésztési rendellenességek meglétét - írja a bien.hu.

Rendszeresen és megfelelő állagút tudsz üríteni

Az emésztőrendszerünk állapota alapvető fontosságú az egészségünk szempontjából és az egészséges emésztés egyik legjelentősebb jele a rendszeres székletürítés. Ha naponta, könnyedén és kényelmesen, erőlködés, hosszas ücsörgés nélkül tudsz üríteni, az azt jelzi, hogy emésztőrendszered megfelelően működik.

Tudtad? A széklet állaga és gyakorisága is számos információt hordoz az emésztőrendszered egészségéről, ami kiegészíti ennek a pontnak a fontosságát. A Bristol-székletskála különböző típusú székleteket kategorizál és segíthet abban, hogy megértsd az emésztőrendszered állapotát és ellenőrizhesd, megfelelően működik-e.

Ritkán vagy beteg

Biztos hallottad már, hogy az immunműködés igen nagyrészt az emésztésünktől függ. Valóban: az erős immunrendszer és az általános, jó közérzet mindig összefüggésben áll az egészséges bélrendszerrel, hiszen beleink fontos szerepet játszanak immunrendszerünk támogatásában. Ezt a területet még csak most fedezi fel újra a tudomány, de annyi biztos, hogy ha ritkán vagy egyáltalán nem betegszel meg, és mindig gyorsan felépülsz, akkor az azt jelzi, hogy emésztőrendszered megfelelően működik.

Szép a bőröd

Az egészséges, gyulladásmentes bélrendszer gyakran társul tiszta és egészséges bőrrel. Természetesen sokat számít az is, milyen hatások érik kívülről a bőrödet, de mégis sokat elárul kültakaród emésztőrendszered állapotáról. A belekben levő, esetleges gyulladásos folyamatok gyakran kihatnak a bőr állapotára, és számos bőrproblémát okozhatnak, mint például az ekcéma vagy a pattanások. Az egészséges bőr egyik legfőbb jele lehet a szintén egészséges emésztőrendszernek.

Kiegyensúlyozott és jó kedélyű vagy

Képzeld el, még az általános, jó közérzet, a nyugodtság és a megfelelő energiaszint hátterében is gyakran áll egy kiegyensúlyozott, gyulladásmentes bélrendszer! Ennek oka az, hogy a bélrendszerünk szorosan kapcsolódik az idegrendszerünkhöz, valamint a hormonális egyensúlyunkat is meghatározza, így állapota számos aspektusban befolyásolja életünket. Az egészséges bélrendszer és az jó közérzet között szoros összefüggés áll fenn, úgyhogy a mentális állapotunk végett is fontos figyelmet fordítani emésztőrendszerünk egészségére.

A rendszeres székletürítés, az emésztési zavarok hiánya, az erős immunműködés, a tiszta bőr és a kiegyensúlyozott hangulat mind azt mutatják, hogy emésztőrendszered megfelelően működik. Ezek a jelek újra az egészséges életmód és táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmünket, valamint arra ösztönöznek, hogy minél többet törődjünk testünk belső egyensúlyával.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás