Bien.hu

Nyomós indokok, amiért rendszeresen kellene bogyós gyümölcsöket ennünk
Nyomós indokok, amiért rendszeresen kellene bogyós gyümölcsöket ennünk


Dr. Michael Greger alapelveit követve nálunk gyakorlatilag minden nap van bogyós gyümölcs az asztalon. Van amikor frissen fogyasztjuk őket, de fagyasztott verzióban állandóan tartunk a mélyhűtőben, ez ugyanis a legjobb tárolási forma, ha a bogyós gyümölcsök jótékony hatásait szeretnénk megőrizni.

Bármilyen étrendet is követsz, a bogyós gyümölcsök garantáltan beleférnek a mindennapokba: hazánkban is megteremnek, alacsony a kalória- és szénhidráttartalmuk, nem utolsó sorban pedig csodát tesznek az egészségünkkel - írja a bien.hu.

Kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk

A bogyós gyümölcsökben egyértelműen sok a vitamin, ám ki kell emelnünk magas C-vitamintartalmukat. Ez a jól ismert antioxidáns nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működését tekintve, és persze az immunrendszer egyik nélkülözhetetlen építőköve. Számos kutatás megerősítette, hogy a természetes formában fogyasztott C-vitamin sokkal jobban hasznosul, mint a mesterséges változat, ezért érdemes törekedni arra, hogy minél gyakrabban friss alapanyagok fogyasztásával biztosítsuk a szervezetünk számára.

Erre a célra nagyszerűek a bogyós gyümölcsök, hiszen mindenki talál köztük kedvére valót: van, aki a savanykás szedret, vagy éppen ribizlit, más az édesebb epret és a könnyed málnát preferálja – mindegy, melyik bogyós mellett teszed le a voksodat, egy-két maréknyi gyümölccsel a napi C-vitaminszükségleted jelentős részét fedezheted. 

További antioxidánsok

A C-vitamin mellett számos más antioxidáns is megtalálható a bogyós gyümölcsökben, bizonyos fajták pedig ezen a téren is kiemelkedőek: a különleges acai bogyó pl. tízszer több antioxidánst tartalmaz, mint a kékáfonya, pedig utóbbi sem szűkölködik antioxidánsokban. Általánosan érvényes szabály, hogy minél inkább sötétebb, lilább egy bogyós gyümölcs színe, annál több benne az antioxidáns.

És hogy mire is jók az antioxidánsok? Védik a szervezetet az oxidációs folyamatok közben keletkezett szabad gyökök és egyéb, oxidáló anyagok káros hatásaitól. Elsődleges szerepük az egészség megőrzésében van, de hálásak lehetünk öregedés gátló hatásuknak is.

Polifenolok

Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben vannak polifenolok, amik ugyan nem minősülnek tápanyagoknak, mégis az egészségre jótékony hatást gyakoroló vegyületek. Csökkentik a gyulladásokat, oxidáció ellenesek, segítenek megelőzni a daganatos megbetegedéseket, miközben óvják a keringési rendszerünket. Védenek a vírusfertőzések ellen és erősítik az immunrendszert. De miért érdemes bogyós gyümölcs formájában bevinni a szervezetbe a polifenolokat? Elsősorban azért, mert a legtöbb ilyen vegyület más antioxidánsokkal együtt fejti ki igazán a jótékony hatását: a bogyós gyümölcsök bővelkednek ezekben, a C-vitamin mellett magas az A- és az E-vitamintartalmuk is.

A kutatásokból kiderült, hogy – ha lehetőséged nyílik – érdemes a vadon növő bogyós gyümölcsökből feltölteni az otthoni készleteidet. A vadon növő fekete szederben pl. ötször annyi polifenol található, mint a termesztett változatban.

Rengeteg rost

A gyümölcsök és zöldségek nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozás szempontjából, nem csupán a bennük található vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok miatt. Felsorolni sem lehet jótékony hatásaikat, de mégis meg kell említenünk a bennük rejlő rostokat. A rostok felelősek emésztésünk egészséges működéséért, lényegében tehát a szervezetünk állapotáért.

A bogyós gyümölcsök nagyon sok rostot tartalmaznak, aminek köszönhetően még kevésbé emelik meg a vércukorszintet: tovább lassítják a szénhidrátok felszívódását, illetve – mivel zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak –, a bennük rejlő szénhidrátok is akadály nélkül a sejtekhez kerülnek. Összehasonlításképpen, 100 gramm málnában 5,6 gramm rost található, míg a nektarinban csak 1,2 gramm. A ribizliben 4,3 gramm rost bújik meg 100 grammonként, viszont ugyanennyi szilvában csak 0,5 gramm rost található.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás