Kárpátinfo.net


Ukrán hadsereg. Illusztráció
Ukrán hadsereg. Illusztráció


Az ukrán parlament gazdaságfejlesztési bizottsága szerint nem a hivatalnokoknak kell megállapítani a stratégiailag fontos ágazatokat, hanem a munkáltatónak kell eldönteni, hogy mely alkalmazott stratégiailag fontos vállalkozása fenntartása szempontjából.

A Verhovna Rada gazdaságfejlesztési bizottsága kidolgozta a mozgósítás alóli gazdasági mentesség változatát. Ezt Dmitro Nataluka, a bizottság elnöke jelentette ki - közölte a Korrespondent.net a parlament sajtószolgálatára hivatkozva.

Elmondása szerint a javaslatok „lehetővé teszik a munkáltató számára, hogy önállóan azonosítsa a vállalkozás fenntartása szempontjából stratégiailag fontos alkalmazottakat". A munkáltató mindegyik mentességet kapó munkás után havi 20 000 hrivnya hadiadót fizetne.

Nataluka szerint az ukrán vállalkozásoknak működésük fenntartása miatt szükségük van a felmentett munkavállalók munkájára..

Kiemelte, ha nem lesznek adózó vállalkozások, akkor nem lesz miből fizetni a védőknek. 

"Ez lehet, hogy egyesek számára kellemetlen, de nyilvánvaló igazság. De még egyszer mondom, döntse el a vállalkozás maga, hogy melyik alkalmazottja stratégiai fontosságú” 

- mondta a képviselő.

Szerinte nem annyira a hivatalnokok által meghatározott iparágaknak kellene stratégiai jelentőségűnek lenniük, „hanem inkább a konkrét alkalmazottaknak, akiket a munkáltató határoz meg”.

„A gazdasági felmentés egy új mechanizmus a vállalkozások és az állam közötti hatékony interakcióhoz. És a gazdaság megőrzéséről szól”

 - összegezte Nataluka.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek