Bien.hu

Figyelem: így gátolod a c-vitamin felszívódását, tudtodon kívül
Figyelem: így gátolod a c-vitamin felszívódását, tudtodon kívül


Az influenzaszezon közepén nem kell hangsúlyozni a C-vitamin bevitelének fontosságát, de arra is figyelni kell, mit fogyasztasz nap mint nap, hiszen egyes tápanyagok gátolják, míg mások elősegítik felszívódását. Nézd meg, milyen ételeket, italokat érdemes mellőznöd ebben az időszakban, hogy biztosan elkerüljenek a betegségek!

Nagyobb mennyiség ≠ nagyobb hatás

A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé sorolható, vagyis nem raktározódik el a zsírszövetekben, hanem vizeletürítéskor távozik a szervezetből. Éppen ezért csak korlátozott mennyiséget érdemes belőle beszedni, a felesleget úgyis “kilöki” a test. A reklámok hiába kínálják az 500-1000 milligrammos adagokat, ha az alkalmankénti felszívódás nagyjából 200 milligrammnál megáll. Ne költs tehát vagyonokat nagy kiszerelésű formátumra! Oszlasd el inkább az 1000 milligrammnyi mennyiséget napi ötszöri bevitelre, hogy folyamatosan töltsd a C-vitamin raktáraidat - írja a bien.hu.

A patikákban egyébként por formájában is beszerezhető a C-vitamin, ami többnyire olcsóbb. Az aszkorbinsavból egy késhegynyit keverj el egy pohár vízben – ez nagyjából fedezi a napi C-vitamin szükségleted!

Van, ami csak forrón jó… De nem a C-vitamin!

A vírusos időszakban sokan elkövetik azt a nagy hibát, hogy a gyógyulás, immunerősítő hatás reményében a forró teába azonnal belecsepegtetik a citromlevet csakúgy, mint a mézet: ezek azoban élettani hatásukat 40 fok fölött nem fejtik ki.

Várj tehát, amíg ihatóra hűl a teád!

Gondolj erre akkor is, ha például olyan ragulevest készítesz, amelyet citromlével savanyítasz! Csak a legvégén add hozzá az értékes cseppeket, amikor már levetted a tűzről, hogy megőrizhessék vitamintartalmukat.

Ne kísérd kávéval!

A koffeint tartalmazó italok sem kedveznek a C-vitamin beépülésének. A kávé, tea, kóla ugyanis olyan erős vízhajtó hatással bírnak, hogy még azelőtt kimossák a szervezetedből az értékes vitamint, mielőtt az kifejthetné jótékony hatását.

A C-vitamin bevétele és az ilyen italok fogyasztása között tehát legalább egy óra teljen el!

Dobd el a cigit!

A dohányzás káros hatásait mindenki jól ismeri. De azt tudtad, hogy tudományos kísérletek szerint a nikotin oly módon serkenti az anyagcserét, hogy azzal megzavarja az értékes vitamin felszívódását?

A kutatások arra világítottak rá, hogy a dohányosok vérében jóval kevesebb mutatható ki ebből a vitaminból, még ha szednek is ilyen tartalmú készítményeket, mert egy szál cigaretta 50-100 milligramm C-vitamint is képes elvonni a szervezetből.

Ha rendszeresen dohányzol, és még nem szántad el magad a füstmentes életre, fokozottan ügyelj a vitaminbevitelre!

Hogyan segítheted a felszívódását?

De mi az, amivel segítheted az értékes vitamin felszívódását? Ahhoz, hogy áldásos hatását maximálisan kifejthesse, magnéziummal és kalciummal karöltve juttatsd be a szervezetbe.

De nem csak kapszula formájában szedheted! Készíts sajtfalatkákat bogyós gyümölcsökkel, vagy keverj aszalt barackot egy pohár natúr joghurtba, és erősítsd a hatást pár csepp citromlével.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás