Femina

Ez a legegészségesebb rizsfajta a dietetikusok szerint: eltelít, és segíti az emésztést
Ez a legegészségesebb rizsfajta a dietetikusok szerint: eltelít, és segíti az emésztést


A rizs sokoldalú és megfizethető, ezért szinte minden háztartásban alapvető élelmiszernek számít. Rengeteg fajtája van, és bár valamennyi az egészséges táplálkozás részét képezi, néhány jobb hatással van a szervezetre, mint mások.

Ez a legegészségesebb rizsfajta a dietetikusok szerint

A fehér rizzsel szemben a barna rizs teljes kiőrlésű, azaz a rizsszem minden részét tartalmazza. Magasabb a tápanyagtartalma, valamint fehérjében és élelmi rostokban is bővelkedik, melynek köszönhetően hosszú időre biztosítja a teltségérzetet, és hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez - írja a femina.hu.

A fehérje hozzájárul az izomépítéshez, a rostok pedig a koleszterinszint csökkentésében és az éhségérzet szabályozásban játszanak szerepet. Kutatások bizonyítják, hogy azok között, akik a fehér rizs helyett a barnát választják, kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye és a túlsúllyal küzdők aránya.

A barna rizs tápanyagtartalma

100 gramm száraz barna rizsben 248 kalória van, 5,5 gramm fehérje és 3 gramm rost, ami a napi rostbevitel 11 százalékát teszi ki. Továbbá csupán 2 gramm zsír található benne, szénhidrátban viszont bővelkedik, összesen 52 grammot tartalmaz.

A tiltott rizs

A dietetikusok az egészséges rizsfajták közé sorolják még a fekete rizst - vagy más néven tiltott rizst -, ami eredetét tekintve egy kínai teljes kiőrlésű rizs. Különlegessége, hogy nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, íze kissé diós, a főzési ideje pedig jóval hosszabb, mint a fehér rizsé. A fekete rizs körülbelül 45 perc alatt puhul meg. 

A fekete rizs színét egy úgynevezett antocianin nevű pigment adja, ami nagyon erős antioxidáns, így felveszi a harcot a daganatos megbetegedésekkel és a gyulladásokkal. Jelentős mennyiségű antocianint tartalmaznak még az olyan növények, mint a málna, a szeder, a fekete áfonya, a fekete ribizli és a vörös káposzta. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás