Femina

6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát
6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát


A daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát számos étel csökkentheti. Néhány fitotápanyagban gazdag gyümölcs rendszeres fogyasztása is hozzájárulhat a rákos sejtek elleni küzdelemhez. Ezért fontos, hogy az étrend ne csak zöldségekben, hanem gyümölcsökben is gazdag legyen.  

6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát

A következő hat gyümölcsben olyan tápanyagok találhatók, amelyeknek daganatellenes hatása van, emellett a kalóriatartalmuk is alacsony, így fogyókúrás étrendbe beilleszthetők - írja a femina.hu.

A fekete berkenye vagy más néven aronia nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melynek köszönhetően erős gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatása van. Szinte lelkifurdalás nélkül eheted fogyókúra alatt is, mivel 100 gramm friss bogyó csupán 50 kalória.

Az alma héja flavonoidokat, maga a gyümölcs pedig C-vitamint tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így megakadályozzák a rákos sejtek megjelenését.

A málna egy úgynevezett ellagsavat tartalmaz, amely küzd a méhnyak-, petefészek- és vastagbélrák kialakulása ellen. Ez a növényi anyag egyébként szinte az összes piros és fekete bogyós gyümölcsben megtalálható. Kalóriatartalmát illetően is igen kedvező: 100 grammban csupán 52 kalória van.

A narancsban lévő nagy mennyiségű antioxidáns csökkenti a szabad gyökök hatásait, így segít egyes rákbetegségek megelőzésében. 100 gramm friss gyümölcsben mindössze 47 kalória van.

Az tőzegáfonyában lévő antocianinok olyan bioaktív anyagok, amelyek felveszik a harcot a rákos sejtek ellen, és tudományosan igazolt szívvédő hatással is rendelkeznek. Emellett a gyümölcs kalóriatartalma is alacsony: 100 gramm tőzegáfonya csupán 46 kalória.

A szeder magas pektintartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. Emellett antioxidánsokban is bővelkedik, így hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Kalóriatartalma nagyon alacsony: 100 gramm szederben 43 kalória van.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás