Kárpátinfo hetilap


Miért ragaszkodjunk a bordói léhez? - A szer a szőlőben és a zöldségeskertekben is hatékony védelmet nyújt. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér
Miért ragaszkodjunk a bordói léhez? - A szer a szőlőben és a zöldségeskertekben is hatékony védelmet nyújt. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér


Nagy- és dédszüleink korában a Beregszászt északról, északkeretről övező domboldalakon termő szőlőt jobbára csak bordói lével permetezték. Azóta persze sokat változott a világ, időről időre számos új, részben felszívódó permetszer honosodott meg. Ezek sikeresen szorítják ki a korábban használt vegyszereket, köztük a bordói levet is.

-  Egyáltalán, van-e értelme annak, hogy továbbra is használjuk ezt a réztartalmú készítményt?

-    Bevallom őszintén, magam sem kedvelem azt a hosszadalmas pepecselést, ahogy elkészül a bordói lé, ám mindezek ellenére azt ajánlom, hogy ragaszkodjuk az elődök által általánosan használt vegyszerhez – mondja Varga István benei szőlész-borász, a Pro Agricultura Carpatika falugazdásza. – Mert többekkel együtt én is azt vallom, hogy igenis jól beilleszthető a szőlő modern növényvédelmi rendszerébe.

- Mégis mi módon?

-  Néhány hét múlva, amikor elvirágzik a legtöbb szőlő, és a fürtökön borsószem nagyságúvá nőttek a bogyók, nos, akkor kell a bordói lé egyszázalékos oldatával permeteznünk. A szer réztartalmának köszönhetően ugyanis növényünk ellenállóbbá válik a peronoszpóra típusú betegségekkel szemben. És mivel a készítmény hatására valamelyest megvastagszik a szőlő levele, más betegségekre sem lesz nagyon fogékony. Hasonló reakciót figyelhetünk meg a bogyók vonatkozásában is. Azt ajánlom tehát, hogy ha eddig nem tettük meg, akkor szerezzük be a szükséges mennyiségű rézgálicot és meszet. A szakemberek egyébként a szőlő feldolgozása kapcsán is kiemelik a bordói lé használatának fontosságát. Ugyanis a borászok megfigyelték, hogy a must erjedésekor időnként jelentkező, ugyancsak nemkívánatos kénhidrogén szag terjedését szerencsésen meg tudja akadályozni a bogyókon megtapadt réz, így ennek köszönhetően tisztább, egészségesebb bort nyerhetünk. 

- A szer természetesen másutt is eredményesen használható.

-  Így igaz. Szülőfalumban, Benében az őszibarack ültetvények tulajdonosainak jelentős része továbbra is arra esküszik, hogy a tafrina ellen ez a leghatásosabb védekezési mód. Igen sokan az ezekben a napokban kiültetett paradicsompalántákat és a kikelő uborka zsenge hajtásait is a bordói lé egyszázalékos oldatával szórják be. Jó, ha a szerből jut a hagymaágyásokra és a burgonyával beültetett területekre is. Egyszóval, a bordói lé továbbra is jelentős szerepet játszik a szőlő és a zöldségkultúrák védelmében.

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek