Femina

Hogy hatnak az aminosavak az arcra, és miért olyan fontosak?
Hogy hatnak az aminosavak az arcra, és miért olyan fontosak?


Ha az arc szépségének megőrzéséről van szó, az étrend-kiegészítők közül általában mindenkinek rögtön a kollagén ugrik be, pedig nem csak erre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a bőr gyönyörű és egészséges legyen, illetve sokáig feszes maradjon.

Az aminosavak nemcsak a szervezetnek, hanem a bőrnek is fontosak. Belsőleg és külsőleg is alkalmazhatóak, ráadásul segítenek csökkenteni a ráncokat, hidratálttá, egységessé tenni az arcot. Eláruljuk, hogyan hatnak, és melyik mire jó - írja a femina.hu.

Az aminosavak szerepe a szervezetben

Az aminosavak - más néven amino-karbonsavak - az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezetben, a test tömegének közel 20%-át alkotják. Szükségesek szinte minden szerv, az immunrendszer és az idegrendszer, valamint az izmok működéséhez, energiát adnak, és a bőr szépségéhez is nélkülözhetetlenek.

A bennünk megtalálható húszféle aminosavfajtából tizenegyet elő tud állítani a szervezet, a maradék kilencet azonban a táplálkozással kell bevinni. Változatos, egészséges étkezés esetén ritka az aminosavak hiánya, de egyes betegségek, illetve felszívódási zavarok esetén - vagy vegánoknál - gyakrabban előfordulhat. A sportolóknak, rendszeres edzést végzőknek pedig előnyös lehet az aminosavak pótlása táplálékkiegészítők formájában.

Hatásuk a bőrre

Az aminosavak a peptidek és a fehérjék építőkövei, és mindegyik különböző, de fontos szerepet tölt be a bőrápolásban, a bőr egészségének megőrzésében. Egyes típusaik például a nedvesség szállításáért és biztosításáért felelősek, míg más típusaik antioxidánsként működnek.

Sokrétű tulajdonságaik miatt kívülről, krémként alkalmazva, és belsőleg, étrend-kiegészítőként szedve is javítják az állapotát: segítik a gyógyulást, a mikrobiom és a vízháztartás fenntartását, valamint a kollagéntermelést, megvédik a bőrt a káros szabad gyökök hatásaitól, csökkentik az öregedés jeleit.

Ahhoz, hogy a bőr egészséges és szép legyen, minden aminosavra szükség van, de mindegyiknek megvan a maga feladata. A következők a legfontosabbak az arc számára:

  • Lizin: erősíti a bőrfelszínt és a bőr védekezőképességét, segít feszesen tartani az arcot.
  • Arginin: segít helyreállítani a már láthatóvá vált bőrkárosodásokat.
  • Hisztidin: nyugtatja a bőrt, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Metionin: védi a bőrt a káros hatásoktól.
  • Prolin, leucin és glicin: segítik a ráncok és a finomvonalak halványítását, simítását.
  • Glutamin: segíti a sejtek nedvességtartalmának feltöltését és megőrzését, így hidratáltabbá teszi a bőrt.

Étrend-kiegészítőként és krémekben, szérumokban is rendkívül hatásosak. Külsőleg szuperül működnek együtt a ceramidokkal, a peptidekkel és a hialuronsavval. Ha tehát fel akarod turbózni az egészségedet és a bőrödet is, akkor érdemes legfőképpen egészséges, változatos táplálkozással bevinni őket a szervezetedbe, vagy ha ezzel nem tudod, akkor táplálékkiegészítők formájában, illetve a bőrápolási rutinodba is beépítheted őket.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás