Hirado.hu
 A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által túszként fogva tartott izraeli gyerekek szabadon bocsátását kövelik tüntetők az UNICEF tel-avivi székháza előtt 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által túszként fogva tartott izraeli gyerekek szabadon bocsátását kövelik tüntetők az UNICEF tel-avivi székháza előtt 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)


Megtalálták három izraeli túsz holttestét a Gázai övezet északi részén. Sajtóértesülések szerint a két nő és egy férfi holttestét a palesztin fegyveresek egyik alagútjában találták meg. Közben a legújabb amerikai tengeri folyosón keresztül megérkeztek az első segélyszállítmányok Gázába.

Zenés, táncos előadással emlékeztek meg az izraeli fiatalok a Hamász tavaly október hetedikei támadásáról. A táncban résztvevők közül többen ott voltak azon a zenei fesztiválon, amelyen az iszlamisták több mint 360 emberrel végeztek. A koreográfia részeként a fellépők eljátszották a történteket, ami az áldozatok előtti tisztelgés mellett a saját traumáik feldolgozásában is segít – hangzott el az M1 Híradó című műsorában.

„A terrortámadás napján én is a fesztiválon voltam. Lábon lőttek és hét órán keresztül egy autó alatt bujkáltam. Ma eltáncoljuk azokat az érzéseket, amiket a fesztivál emléke hagyott bennünk, a szeretetet, a fájdalmat és a reményt” – mondta Mikál Ohana, az október hetedikei támadás egyik túlélője.

A Hamász csak a fesztiválon legalább 40 túszt ejtett, sokan még mindig a terroristák fogságában vannak. A zsidó állam katonái nemrég három elhurcolt Izraeli lakos holttestére bukkantak.

„Nehéz szívvel kell bejelentenem, hogy az izraeli hadsereg megtalálta három honfitársunk holttestét. Információink szerint a terroristák már a támadás napján végeztek velük, a holttesteket pedig magukkal vitték Gázába. Részvétünk az elhunytak hozzátartozóinak, és ígérjük, hogy továbbra is mindent megteszünk a túszok kiszabadításáért” – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli hadsereg az észak-gázai Dzsabaliában bukkant az áldozatok maradványaira.

Bár a védelmi erők még januárban közölték, hogy a települést megtisztították a Hamász-milíciáktól, az elmúlt héten mégis kiújultak a harcok, miután a terroristák váratlanul megjelentek a helyi menekülttábor közelében.

Közben az övezetbe megérkeztek az első humanitárius segélyek az Egyesült Államok által épített új, lebegő rakparton keresztül. A mozgatható mólót Izraelben építették fel, és csütörtökön úsztatták le a gázai tengerparthoz.

Az új tengeri folyosón keresztül jelenleg napi 90 kamionnyi segély juthat el a térségbe. Az ENSZ helyi munkatársai szerint azonban az Egyesült Államok kezdeményezése önmagában nem helyettesíti a szárazföldi útvonalakat. A szervezet dolgozói arra panaszkodnak, hogy a rafahi hadművelet elindulása óta az izraeli hadsereg szinte teljesen lezárta a déli humanitárius folyosót.

„Mindent megteszünk azért, hogy stabil szinten tartsuk a beérkező élelem mennyiségét, de jelenleg nem sok sikerrel. A rafahi raktárunk több mint egy hete elérhetetlen, és csak nagyon kevés étel és üzemanyag érkezik délről” – panaszolta Matthew Hollingwort, a Világélelmezési Program palesztin ügyi igazgatója.

Az Egyesült Államok megközelítőleg 320 millió dollárt különített el a tengeri segélyprogramra, amit ezer amerikai katona felügyel. A Hamász vezetése ugyanakkor figyelmeztetett: nem tűrik meg, hogy idegen haderő szálljon partra Gázában - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás