Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Honismereti kirándulás a KMNE szervezésében - Őseink nyomában
Honismereti kirándulás a KMNE szervezésében - Őseink nyomában


A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) egyik célja között szerepel az a szándék is, hogy tagcsaládjaival megismertesse szűkebb szülőföldünk nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit. A program neve pedig honismereti kirándulás és évente kétszer kerül megszervezésre. A részvételhez szükség volt a tagcsaládok előzetes jelentkezésére. A program népszerűségét pedig a többszörös túljelentkezés is jelzi, még annak ellenére is, hogy az egyesület 2 buszt is indított és közel 100 főnek biztosított egy kellemes élményekkel teli napot.

Az év első honismereti kirándulása április 27-én valósult meg. A cél Ungvár volt, ezen belül pedig a vár, a skanzen, a székesegyház és a város központi részének a megtekintése.

A résztvevők nagyon izgatottan várták ezt a napot. Nagyon örültünk annak, hogy az időjárás is mellénk szegődött. A buszok is megtelve, idejében elindultak, az egyik Tiszaújlakról, a másik pedig Beregszászból.

Az utazás alatt a csoport vezetője, Kozub Gergely szórakoztató történeteket mesélt a helyi nevezetességekről, történelmi személyekről. Amikor a második busz is megérkezett Ungvárra, rövid tájékoztatás után, a népes csapat elindult a vár irányába. Bár nagyon sokan voltunk és sok volt a gyerek is, a csoport vezetője és a buszok felelősei mindig nagyon ügyeltek arra, hogy senki ne maradjon le.

Honismereti kirándulás a KMNE szervezésében - Őseink nyomában
Honismereti kirándulás a KMNE szervezésében - Őseink nyomában

Az ungvári vár csodálatos volt. A gyerekeket lenyűgözte a régi fegyverek, ruhák és maga az épület látványa. Ezt követően a vár melletti skanzenbe sétáltunk át.

Ott szabad utat kaptunk. Minden család a saját tempójában járhatta be a kis korabeli falucskát, ahol minden nagyon szép és gondozott volt. A séta végeztével összegyűltünk a „falu” temploma előtt, ahol a csoport vezetője a templomról osztott meg velünk érdekességeket, és azt is megtudhattuk, miről ismerhetünk fel egy boszorkányt.

A következő állomás a város központi része, sétáló utcája volt. Az eligazítást követően itt is szabad utat kaptunk és egyéni tempóban, fagyizva, kávézva, az Ung parton sétálva ismerkedhettünk a várossal. A csapat a találkozó időpontját pontosan betartva indult utolsó állomásához, a Szent Kereszt Felmagasztalása Székesegyházhoz. Itt ismét egy rövid ismertetés után körbe sétáltunk a templomban és megcsodáltuk annak pompáját, méltóságát. Ezt követően már csak a hazaút maradt, amit többen a buszban aludva tettek meg.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a KMNE-nek a felejthetetlen élményért, a csoport vezetőinek a felelősség vállalásáért és Magyarország Kormányának a program támogatásáért.

Pércsi Nóra résztvevő


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Galéria

Galéria