Hirado.hu
Megosztás
Ez a titokzatos kék lyuk lehet a világ legmélyebb víznyelője
Ez a titokzatos kék lyuk lehet a világ legmélyebb víznyelője


Felfedezték a világ valószínűleg legmélyebb víz alatti víznyelőjét, amiben rejtett barlangok és alagutak rejtőznek.

A Taam Ja’ kék lyuk névre keresztelt víznyelő a mexikói Chetumali-öbölben fekszik, és legalább 420 méterrel a tengerszint alá nyúlik – bár a kutatók még nem érték el a víznyelő alját.

A víznyelőt 2021-ben fedezték fel, akkor úgy becsülték, hogy 274 méterrel nyúlik a tengerszint alá, az új kutatás azonban megállapította, hogy legalább 420 méter mély.

Lélegzetelállító mélységével a Taam’ Ja az eddigi rekordtartót, a 301 méter mély Sárkánylyukat is maga mögé utasította.

„2023. december 6-án expedíciót szerveztek a Taam Ja’ kék lyukba a környezet feltérképezésére” – írták a kutatók a hétfőn publikált tanulmányban. Erről a Live Science számolt be.

Az expedíció során a kutatók hőmérséklet- és mélységmérővel térképezték fel a helyszín tulajdonságait. Az adatokból kiderült, hogy a víznyelő legalább 420 méterrel a tengerszint alá nyúlik.

„Ez a világ legmélyebb ismert víz alatti víznyelője, aminek az alját még mindig nem értük el” – írták a szakemberek. A tanulmányban kiemelték, hogy a most használt műszer sem érte el a víznyelő alját, de a kutatások tovább folynak.

A hőmérséklet és a sótartalom alapján a tudósok arra következtettek, hogy alagutak és barlangok hálózata szövi át a Taam Ja’ kék lyukat.

A kék lyukak vízzel teli függőleges barlangok vagy víznyelők, amelyek olyan tengerparti régiókban találhatók, ahol az alapkőzet oldható anyagból, például mészkőből vagy márványból áll. Kialakulásakor a felszínen lévő víz átszivárog a kőzetbe, feloldja az ásványi anyagokat és kiszélesíti a repedéseket, ami végül a kőzet beomlásához vezet - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás