Kárpátinfo hetilap


Magyarország Ungvári Főkonzulátusa
Magyarország Ungvári Főkonzulátusa


Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai készséggel adtak felvilágosítást a magyar állampolgárok választáson való részvételének feltételeiről.

-    Hogyan szavazhatnak az európai parlamenti képviselőjelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik a választás napján nem tartózkodnak Magyarországon?

-    Aki a szavazás napján külföldön szeretne élni a választójogával, annak kérnie kell felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Erre 2024. május 31. (péntek) magyar idő szerint 16.00 óráig van lehetőség. A kérelem benyújtható online a valasztas.hu-n, vagy személyesen bármely külképviseleten, illetve Magyarországon a helyi választási irodáknál. Ez utóbbiak esetében kézbesítési meghatalmazott is igénybe vehető. Szavazni kizárólag személyesen lehet 2024. június 9-én magyar idő szerint 5 órától 18 óráig, kijevi idő szerint 6 órától 19 óráig.

-    Mi módon vehetnek részt az EP-választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok?

-    A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az európai parlamenti választáson. Amennyiben a szavazási levélcsomag kézbesítését a regisztráció (vagy annak módosítása) során valamelyik külképviseletre kérték, akkor a szavazócsomag átvételére most is ugyanott lesz lehetőségük. Ha nem külképviseletre való kézbesítést kértek, akkor az akkori nyilatkozatuknak megfelelően kézbesítik számukra a szavazócsomagot.

-    A külképviseleteken mikor lehet átvenni a választási levélcsomagokat, és miként adhatják le voksukat? Korábban a külképviseleten nem lehetett kitölteni a szavazólapokat. Van-e változás e téren?

-    A szavazási levélcsomag személyesen május 25. és június 8. között minden nap, azaz hétvégén is 6 órától 20 óráig vehető át azon a külképviseleten, ahová kérték. A szavazás napján, június 9-én is át lehet venni a szavazócsomagot, ezen a napon magyar idő szerint 5 órától 18 óráig, kijevi idő szerint 6 órától 19 óráig van erre lehetőség. A választópolgár a külképviseleten lévő szavazófülkében is kitöltheti a szavazólapot, illetve el is viheti azt. A külképviseleten elhelyezett szavazó urnába a szavazatot tartalmazó válaszboríték a fenti időpontokban bármikor bedobható.

-    Hogyan adhatják le szavazatukat azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik személyesen nem tudják átvenni a választási levélcsomagjukat?

-    A választási levélcsomag kizárólag személyesen vehető át. A szavazópolgár által átvett, de nem a külképviseleten kitöltött szavazólapot tartalmazó válaszborítékot viszont már bárki bedobhatja a szavazóurnába. Ugyanakkor érdemes ismét hangsúlyozni: a szavazólapot személyesen kell átvenni, és a személyes átvételkor a szavazólap kitölthető a helyszínen, majd azonnal be is dobható a szavazóurnába.

-    Június 9-én önkormányzati választásokat is tartanak. Az e napon nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok hogyan adhatják le voksukat?

-    Az önkormányzati választásokon a Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak. Külképviseleti szavazásra azonban csak az európai parlamenti képviselők választásán van lehetőség, az önkormányzati választásokon nincs.

-    Van-e arra garancia, hogy a személyes adatok nem kerülnek ki a választási irodától?

-    A Nemzeti Választási Iroda Adatkezelési Tájékoztatója az alábbi linken érhető el:

https://www.valasztas.hu/documents/d/guest/1_melleklet-adatkezelesi-tajekoztato

kme


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek