Hirado.hu
Arab Liga. Illusztráció
Arab Liga. Illusztráció


ENSZ-békemissziót követelt az Arab Liga csütörtöki bahreini csúcstalálkozóján a Gázai övezet és Ciszjordánia számára.

A 22 tagországból álló szervezet ezenfelül haladéktalan tűzszünetet követelt a gázai övezeti háborúban és élesen bírálta az izraeli hadsereg hadműveletét az övezet déli részén található Rafah városban, ahová százezrével menekültek civilek a harcok elől. A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában a tagországok visszafordíthatatlan lépéseket sürgettek egy kétállami megoldás érdekében.

Az Arab Liga csúcstalálkozóját első ízben rendezték meg Bahrein fővárosában.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a találkozón hangsúlyozta, hogy meg kell állítani „a palesztin testvérek elleni kíméletlen agressziót”.

Mint mondta, fontos, hogy a nemzetközi közösség teljesítse ez irányú kötelezettségét.Hamad bin Isza Ál Halifa bahreini király beszédében nemzetközi békekonferenciát követelt a Közel-Kelet számára.

Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára arról beszélt, hogy a mostani csúcstalálkozóra rendkívüli körülmények között került sor.

Úgy fogalmazott, hogy a gázai övezeti lakosság elleni izraeli agresszió történelmi fordulópontot jelent.

Kiemelte, hogy az arabok nem fogják elfelejteni az izraeli megszállással járó, válogatás nélküli erőszakot.

António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett a megbeszéléseken. Ismételten arra szólította fel a konfliktus szereplőit, hogy egyezzenek ki egy tűzszünetben. „A Gázai övezetben dúló háború egy nyílt seb, amely az egész régió elfertőződésével járhat” – figyelmeztetett - közölte a hirado.hu


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás