Bien.hu

 Van 5 olyan gyógytea, ami jobb mint a kávé – Azonnali energiát ad!
Van 5 olyan gyógytea, ami jobb mint a kávé – Azonnali energiát ad!


Akár reggel, hogy lelkileg felkészítsen minket az előttünk álló munkanapra, akár délután, amikor erős a késztetés, hogy munka helyett inkább szunyókáljunk, mindannyiunknak szüksége van valamilyen energizáló italra. Sokan ilyen esetekben a koffeintartalmú italok, például a kávé vagy az energiaital felé fordulnak, de előfordulhat, hogy a koffein nem megoldás – különösen akkor, ha a fogyasztása után túlságosan idegesnek vagy szorongónak érezzük magunkat. A jó hír az, hogy rengeteg koffeinmentes gyógytea közül is válogathatunk, amelyek természetesen energizáló vegyületeik által segítenek, hogy éberek maradjunk.

Miért válaszd a gyógyteákat?

Sok olyan gyógynövény van, amely képes támogatni az energiaszintünket azáltal, hogy ott biztosítanak táplálékot, ahol a szervezetnek a legnagyobb szüksége van rá. Azok a gyógynövények, amelyek antioxidánsokban gazdag fitokemikáliákból állnak, képesek növelni az energiatartalékainkat, amelyek olyan folyamatok esetén is hasznosak, mint a gyulladások elleni küzdelem. Éppen ezért, ha legközelebb nehezen indul a reggeled, ebéd után elálmosodnál, vagy csak úgy érzed, hogy plusz energiára van szükséged, igyál meg egy csésze gyógyteát. Ehhez több remek, koffeintől teljesen mentes opció közül is válogathatsz - írja a bien.hu.

Borsmenta tea

A borsmenta nem csak az ünnepek kedvelt kelléke, hanem a mindennapi energizálásban is remek segítséged lehet. Széles körben használják különféle emésztési panaszok kezelésére, de a hangulat és a kognitív funkciók javításában is segíthet. Amikor borsmenta teát készítesz, és megérzed a kellemes illatokat, egyből jó hatást gyakorolsz az elmédre, és a fáradtságérzeted is csökkenni fog. Ugyan nincsenek kifejezetten a borsmenta teával kapcsolatos tanulmányok, de a borsmenta illóolajokról kimutatták, hogy javítják a memóriát és növelik az éberséget, így akár mindkettőt érdemes lehet kipróbálnod.

Gyömbér tea

A gyömbér egy melegítő gyógynövény, amely különféle egészségügyi előnyökkel jár az emésztési zavarok csillapításától az immunrendszer erősítéséig. A gyömbérkivonatról pedig kimutatták, hogy képes lehet fokozni a figyelmet és a kognitív feldolgozási képességeket. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyömbér javítja a keringést a szervezetben, lehetővé téve, hogy több oxigén jusson a szöveteinkhez, és könnyebben áramoljon a vér a testünkben. Ha ez bekövetkezik, akkor több energiához jut a szervezetünk, és éberebbnek fogjuk érezni magunkat.

Citromfű tea

A citromfű tea köztudottan remek vérnyomáscsökkentő, de a hangulatot és a kognitív funkciókat is képes javítani. Ezt a tudomány is alátámasztja: például egy kutatás során azok a résztvevők, akik citromfűteát ittak, jobban teljesítettek számítógépes feladatok megoldásában, mint azok, akik nem. A citromfű tea ráadásul kiváló ízélményt is nyújt: citrusos ízt ad a menta árnyalataival, akácmézzel vagy agavé sziruppal pedig csak még ízletesebb lesz.

Rozmaring

A Földközi-tengeren őshonos rozmaring is segíthet a kognitív teljesítmény növelésében, továbbá javíthatja a memóriát, a fókuszt és az éberséget. Azt is kimutatták róla, hogy javítja a vérkeringést, és az antioxidáns tulajdonságai segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket. Bár a rozmaring teáról a borsmenta teához hasonlóan nincs külön kutatás, kimutatták, hogy azoknak az egészséges fiatal felnőttek, akik 4-10 percig lélegezték be a rozmaring aromáját egy mentális teszt előtt, jobb lett a koncentrációjuk, a teljesítményük, és elmondásuk szerint a hangulatuk is javult.

Zsálya tea

A zsálya egy roppant erős gyógynövény, amely fokozhatja a kognitív aktivitást és védelmet nyújthat az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Agyserkentő gyógynövénynek is tekinthetjük, az oxigén keringését is fokozza a szervezetben. A zsályát meglehetősen széles körben használják az ösztrogén hatása miatt is, amelynek köszönhetően a menopauza miatti fáradtságtól szenvedő nőknek is segíthet.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás