Hirado.hu
Megosztás
Lengyel rendőrség. Illusztráció
Lengyel rendőrség. Illusztráció


Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

Az incidensről a varsói rendőr-főkapitányság tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van.

Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta:

Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.

„Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?” – utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: „netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint „Palesztina győzni fog” feliratok is.

A szerdai incidenst a varsói izreaeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában.

Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból - közölte a hirado.hu


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás