MTI

Megosztás
Andrzej Duda lengyel elnök
Andrzej Duda lengyel elnök


Lengyel államérdek a tagság az Európai Unióban (EU), de olyanban, amely a nemzetek Európáját képviseli - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden, a Lengyelország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

A lengyel közszolgálati televízióban is sugárzott ünnepi beszédben Duda rámutatott: Lengyelország és az EU számos biztonságpolitikai és gazdasági kihívás előtt áll, a jövőnk az azokra adott válaszoktól függ.

Aktuálisnak nevezte Szent II. János Pál pápa szavait, miszerint "Európának szüksége van Lengyelországra, és Lengyelországnak szüksége van Európára". Ezért a lengyeleknek aktívan kell részt venniük az európai közösség alakításában, "összhangban azokkal az értékekkel, amelyeket több mint ezer éve vallanak", annak nyomán, hogy a kereszténység felvételével az európai keresztény nemzetek családjához csatlakoztak - hangsúlyozta.

Figyelmeztetett, hogy az EU-ban "nyugtalanító föderalizációs hajlamok" észlelhetők, és szó esik "a tagállamok szuverenitását korlátozó alapszerződések módosításáról" is.

"Jelenlétünk az EU-ban lengyel államérdek, de a szabad nemzetek, a hazák Európája mellett állunk ki" - hangsúlyozta Andrzej Duda.

Mint mondta, az utóbbi években Varsó többször is megbizonyosodott arról, hogy az uniós politikusok és hivatalnokok néha nehéz partnerek, és hozzátette: "az uniós bürokrácia, valamint egyes tagállamok érdekei néha ellentétesek Lengyelországéival".

Az EU-ban naponta kemény csata zajlik egyes tagállamok érdekeiért, amelyekért hatékonyan kell megküzdeni - mondta, és ebben az összefüggésben fontosnak nevezte a lengyelek részvételét a júniusi európai parlamenti választásokon.

Donald Tusk kormányfő kedd délelőtti évfordulós nyilatkozatában szintén EP-választási részvételre buzdította a lengyeleket. Lengyelországot és Európát "azok elől kell megmenteni, akik kívülről vagy belülről aláássák az EU-t" - fogalmazott.

Amennyiben azok győznek, "akik Putyin és Oroszország elkötelezettjei", akkor hirtelen véget érhet a szép lengyel álom egy biztonságos, értékekkel, szabadsággal rendelkező, minden ember méltóságát tisztelő, jóléti Lengyelországról - jelentette ki Tusk.

Az EU eddigi legnagyobb bővítési hullámának keretében 2004. május elsejével csatlakozott Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Málta és Ciprus.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI