Hirado.hu
Megosztás
Orosz rakétatámadás. Fotó: t.me/dsns_telegram
Orosz rakétatámadás. Fotó: t.me/dsns_telegram


Számos támadás érte az utóbbi hónapokban a mentősöket és az egészségügyi szállításokat Ukrajnában – hívta fel a figyelmet csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

„Számos mentőscsapat kerül tűz alá útban rendeltetési helyére, vagy még állomáshelyén” – jelentette ki Halina Zaldan, a herszoni sürgősségi egészségügyi ellátóközpont vezetője a WHO közleménye szerint. Mint mondta, ezzel ezek a dolgozók a sebesülés, illetve a halálozás jelentősen nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint más egészségügyi alkalmazottak.

A WHO szerint az idei első negyedévben 68 támadást regisztráltak az ukrán egészségügyi rendszer ellen,ebből 12 mentősök ellen irányult.

Ez idő alatt négy dolgozó megsebesült és ketten életüket vesztették.Mindez félelmetes mintázatot mutat” – mondta Emanuele Bruni, a WHO ukrajnai térségért felelős egyik illetékese. Mint mondta, januárban és márciusban szinte minden nap történtek ilyen támadások, amelyek legtöbbjét nehézfegyverekkel hajtották végre.

A WHO ismét követelte, hogy a harcoló felek tartsák tiszteletben az egészségügyi dolgozók és a páciensek védelmét.
Az ukrajnai háború kitörése óta a WHO 1682 támadást regisztrált Ukrajnában az egészségügyi ellátórendszer ellen, aminek következtében a dolgozók és páciensek közül 128-an vesztették életüket, illetve 288-an sebesültek meg - közölte a hirado.hu


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás