Bien.hu

Megosztás
A demencia 10 kevésbé egyértelmű, gyanút keltő jele
A demencia 10 kevésbé egyértelmű, gyanút keltő jele


Felmérések szerint a demencia leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, de számos típusa és súlyossága ismert az elbutulásnak – ami a tévhitekkel ellentétben nem kizárólag a legidősebb korosztályt érintheti.

Gyakrabban elesnek, mint korábban

Figyelemre méltó jel, hogy kapcsolat állhat fenn a demencia és a gyakoribb elesések között. Azoknál a felnőtteknél, akiknél várhatóan kialakul majd az Alzheimer-kór, nagyobb arányban esnek el vagy szenvednek különféle baleseteket a diagnózist megelőző években - írja a bien.hu

Figyelmen kívül hagyják a korábbi normákat

A kognitív zavarokban szenvedő emberek gyakran elveszítik a társadalmi normák iránti érzéküket, ami számos érdekes vagy éppen meghökkentő viselkedési mintához vezethet. A meglepő tünetek közé tartozhat a lopás, a különféle megjegyzések (akár szexuális tartalmúak) hangoztatása és további, akár bűnügyi kategóriába eső magatartás is előfordulhat. 

Az érintett személy nem ismeri fel a szarkazmust

Kutatások során megállapították, hogy a betegségben szenvedők hajlamosabbak lesznek arra, hogy a szavakat szó szerint értelmezzék, miközben elveszítik az árnyaltság- és tónusérzéküket. Ezáltal megváltozik a kommunikációjuk, kevésbé egyértelmű vagy kifinomult lesz: olyan, mintha nem értenék, mikor viccelünk velük. 

Nem veszik észre a hazugságot

Az elmúlóban levő humorérzék mellett feltűnő az is, hogy a betegek gyakran nem képesek felismerni, amikor valótlant állítunk, mikor valaki hazudik nekik. Emiatt van az, hogy az érintetteket sokszor átverik, kihasználják és becsapják őket. Arra alapoznak, hogy feledékenységük miatt nem emlékeznek majd arra, mi történt, ha pedig mégis, senki sem hisz majd nekik mentális hátráltatottságuk végett. Szervezett bűncsoportok épültek fel arra, hogy kihasználják a betegség által okozott kognitív problémákat.

Rituális viselkedési formák

A kényszeres, sokszor rituálisnak ható viselkedésformák szintén utalhatnak demenciára. Ilyen lehet a gyűjtögetés, felhalmozás, a furcsa szokások kialakítása, amik egyébként nem feltétlenül ártalmasak a szó szoros értelmében – pl. lehet tisztaságmánia éppúgy, mint a takarítás elhanyagolása.

Értetlenkedés bevált rutinoknál

Előfordulhat, hogy a demenciával küszködők elfelejtik a tárgyak nevét vagy csak egyszerűen nem jut eszükbe, mit szeretnének. Ennél már súlyosabb jel, ha azt sem tudják, az adott tárgy mire való, pedig nem régen még használták. Megfigyelhető, hogy az érintettek elveszítik a tárgyak funkcionális használatának tudását.

Bámulás

Az olvasási nehézségek és a „bambulás” ugyancsak a demencia korai jelei közé sorolhatóak. Idővel természetes módon lassulnak a különféle funkcióink, viszont demenciára utaló jel lehet, amikor valaki túl sokat néz „csak úgy” maga elé. Amennyiben úgy tűnik, hogy az illető indokolatlanul sokáig néz valamit anélkül, hogy ennek tudatában lenne, az intő jel lehet. Olvasáskor a sorok kihagyása, olvasási nehézségek fellépése általános tünetnek tekinthető.

Csökkent ízlelő képesség

A demenciában szenvedők gyakran elfogyasztanak olyan ételeket és italokat, melyek megromlottak vagy egyáltalán nem finomak. Ennek oka az, hogy ízlelőbimbóik és a szaglásuk is gyengül, ezáltal nem képesek felismerni a romlott ételek ízét, nem tudják elkülöníteni egymástól az egyes élelmiszereket. Súlyosabb esetben az is előfordulhat, hogy emészthetetlen dolgokat, tárgyakat esznek. 

Empátia elvesztése

Amikor egy általában figyelmes és udvarias személy hirtelen sértő dolgokat kezd el ismételgetni és úgy tűnik, egyáltalán nem is zavarják az elhangzottak, akkor az a demencia egyik jele is lehet – ráadásul talán a legfájóbb azok számára, akik a beteget gondozzák. Az érintett személy ugyanis elveszítheti a társadalmi jelzések olvasásának képességét, eltekinthet a klasszikus normáktól és úgy tűnik, nem is érti meg, mi a baj azzal, ahogy viselkedik.

Problémás pénzgazdálkodás

A pénzkezelés összetett és komoly figyelmet igénylő feladat, ami problémát okozhat, főleg a demenciával küszködők életében. Manapság, amikor a pénzügyeink egyre inkább a digitális platformokra költöznek, az érintetteknek egyre nehezebb lehet a pénzügyeik kezelése. Erre erősítenek rá a hanyatló kognitív képességek, amik miatt a betegeknek gondozói segítségre lesz szükségük olyan mindennapos dolgok során is, mint a boltban történő fizetés. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás