Hirado.hu
Megosztás
Szenzációs videó arról, hogy miért nem jó ötlet betonnal betömni a vulkánokat
vulkan.jpg


Az indonéziai Észak-Sulawesi tartomány Ruang szigetén kedden kitört a területtel azonos nevű vulkán, ami arra késztette a hatóságokat, hogy a legmagasabb fokozatra emeljék a riasztási szintet, és azonnali evakuálást rendeljenek el hat kilométeres körzetben.

Az indonéz geológiai hivatal szerint a Ruang-hegyből kétezer méter magasra emelkedett a hamu- és füstoszlop. A szolgálat felszólította az érintett területek lakóit, hogy kövessék az evakuálási utasításokat és viseljenek maszkot a hamu elleni védelem érdekében.

A mostani kitörés az április közepén kezdődött fokozott vulkáni tevékenységet követi.

Az indonéz hatóságok korábban szökőárriadót adtak ki és megemelték a vulkán riasztási szintjét, miután a tűzhányó többször is, akár 3000 méteres magasságig jutó hamuoszlopokat lövellt.

Ezek a kitörések arra késztették a légügyi hatóságokat, hogy lezárják a vulkántól mintegy száz kilométerre fekvő manadói Sam Ratulangi repülőteret, hogy megvédjék a járatokat a veszélyes vulkáni hamutól.

A 725 méter magas vulkán Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. Legutóbbi nagyobb kitörése 2002-ben történt, és piroklasztikus áramlásokat hozott létre, amelyek károkat okoztak a környéken.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, és a szigetországban gyakoriak a földrengések. 2018-ban a Szulavézit megrázó földrengés és a szökőár mintegy 4340 ember halálához vezetett. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár pedig 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt - közölte a hirado.hu


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás