Femina

Megosztás
4 erős gyógynövény a női ciklus segítésére: rendezik a menzeszt, csökkentik a fájdalmat
4 erős gyógynövény a női ciklus segítésére: rendezik a menzeszt, csökkentik a fájdalmat


A nők életútját kísérő hormonális hullámvasút már a serdülőkorban elkezdődik, és a változókor végéig meghatározza a mindennapokat. A menstruációs ciklus okozta görcsök, a változókor zavarai és a hormonális egyensúly felborulása mind olyan problémák, amelyekre a természet is kínál hatékony és szelíd megoldást. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember az alábbi négy különlegesen hatékony gyógynövényt ajánlotta a női bajok enyhítésére.

Nőgyógyászati problémák kezelése gyógynövényekkel

Azt nem tudjuk, hogy a „női bajok” kifejezést mikor és ki használta először, de az biztos, hogy a népgyógyászat évezredek óta kínál segítséget azok enyhítésére görcsoldástól kezdve a PMS-en át a változókori hőhullámokig. Gyuri bácsi mindig úgy tanította, hogy bár a problémák sok tőről fakadhatnak, mindegyiknek egy közös oka lehet: a felborult hormonháztartás - írja a femina.hu.    

 A női hormonrendszert helyreállítani pedig nem könnyű, de nem is lehetetlen. Akik meghallgatják vagy elolvassák a Gyuri bácsival készült felvételeket, esetleg emlékeznek a bükki füvesember előadásaira, azok már tudják a választ: először is türelem kell hozzá. Másodszor, a holisztikus szemlélet jegyében, nem elég csak a tüneteket kezelni - bár egy görcsös-hasfájós menzesz esetén ez már önmagában is sokat jelent.

A menstruációs és a változókori tünetek kezelése akkor a leghatásosabb, ha a tünetekkel együtt a hormontermelést központilag irányító agyalapi mirigyet is újrahangoljuk. Az agyalapi mirigy, más néven hipofízis ugyanis úgy működik, mint egy karnagy, amelyik a többi belső elválasztású mirigy hormontermelését is szabályozza. Erre a célra pedig Gyuri bácsi egyetlen gyógynövényt ismert, a szurokfüvet (Origanum vulgare), ezért is ajánlotta jó eredményekkel női bajokra a szurokfű alkoholos kivonatát. Ebből naponta 3x20 csepp fogyasztása ajánlott étkezések után.

A szurokfű igazi jolly joker egy nőnek. Amellett, hogy szabályozza a hormonháztartás és a nyirokrendszer működését, megakadályozhatja a Candida gomba elszaporodását, sőt külsőleg még korpás fejbőrre is hatásos - itt további tippeket olvashatsz arról, hogyan lehet gyorsan elmulasztani a korpát. A népgyógyászat pajzsmirigy-megbetegedések esetén is ajánlja, de kiváló fejfájás-csillapító, és enyhe idegnyugtató hatással is rendelkezik.

Ugyanakkor a bükki füvesember azt is mindig hangsúlyozta, hogy nem kell idáig eljutni. Már a serdülőkortól javasolt fogyasztani azokat a gyógynövényeket, amelyek a női szervezet kiegyensúlyozott működését szolgálják.

Ez a három gyógynövény sem hiányozhat a nők házi patikájából

A közönséges cickafark(Achillea millefolium) egyértelműen „a” nők teája. Már az ókorban is ismert volt vérzéscsillapító hatása. Latin neve - Achillea millefolium - arra utal, hogy Akhilleusz, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a seb vérzését. Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a tanninnak köszönhető. Serdülőkortól egész a vérzés elmaradásáig nagy segítség lehet a nőknek, hiszen fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően minden életkorban harmonizálja a hormontermelést. 

Emellett alkalmas a bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására is, de a kamilláéhoz hasonló, azulén nevű hatóanyagának köszönhetően antibakteriális hatása is jelentős, ezt pedig a petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás esetén használhatjuk ki. Változókorban a kibillent hormonháztartás harmonizálását is segíthetjük a cickafarktea fogyasztásával, amelynek eredményeképpen a hőhullámok is csillapodhatnak.

A pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)ugyancsak a menstruációs ciklus kiváló szabályozója. Ez a tulajdonsága a középkor óta ismert. A méhizmokat stimulálja, így csökkentheti a menstruációs fájdalmakat. Vérzéscsillapításra már Néró császár görög származású orvosa, Dioszkoridész is használta. A középkorban nem ismerték ennek a növénynek gyógyhatását, virágkorát az I. világháborúban élte, mikor szintén vérzést csillapítottak vele. A magyar pásztorok azonban jól ismerték, régen a juhászok a pásztortáska kipréselt nedvével csillapították ellésnél az állatok méhvérzését. Az elhúzódó menstruációs vérzések kezelésére is bevált gyógynövény.

A palástfű (Alchemilla monticola) jellegzetes kerek, palást alakú leveleiről ismerhető fel. Német neve (Frauenmantel = női kabát) is jelzi, hogy mindenekelőtt a nők oltalmazására használt gyógynövény. A cickafarkhoz hasonlóan az első menzesztől a klimaxig használhatjuk női nyavalyákra. Változókorban csökkenti a verejtékezést, jó hatással van a hormonháztartásra, és oldja a görcsöket, valamint a rosszullétek megelőzésére és enyhítésére, de fehér folyásra, méhgörcsökre, szülés utáni problémákra is ajánlották. Egyes források szerint a palástfű teája gyenge progeszterontermelő hatással is bír.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás