Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Most aktuális: gyümölcsfáink növényvédelme - Korán támadnak a kártevők. Fotó: Kárpátinfo/ Kovács Elemér
Most aktuális: gyümölcsfáink növényvédelme - Korán támadnak a kártevők. Fotó: Kárpátinfo/ Kovács Elemér


A szokatlanul meleg március kedvező feltételeket teremtett a gyümölcsfák kártevőinek újraéledéséhez. Az enyhe télben ezek nem pusztultak el, így most nagy erőkkel támadnak. 

– Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a húsvét utáni héten nyár eleji időjárásban volt részünk, amikor is nem csupán a gyümölcsfák vegetációja gyorsult fel, hanem robbanás-szerűen megindult a kártevők fejlődése is – magyarázza Molnár Ildikó, a Pro Agricultura Carpatika falugazdásza. – Sok helyen megtörtént a keleti és a nyugati gyümölcslégy rajzása, ami azzal a veszéllyel jár, hogy csonthéjas gyümölcseink kukacosak lesznek.

– Miért is?

– Mert ezek a kártevők akkor szúrják meg és rakják le petéiket a gyümölcskezdeményekbe – elsősorban a cseresznyéről és a szilváról van szó –, amikor azok gombostűfej nagyságúak. Ezért válik kukacossá, vagy ahogy nálunk mondják, pondróssá a cseresznye. Rossz hír, hogy mind a korai, mind a közép- és a késői érésű cseresznye is elvirágzott, így most ezeket együttesen támadják a rovarok. Nem történik meg az, hogy – mint korábban megszoktuk – a korai fajták általában kukacosak, a későiek pedig nem. A rovarok az almát sem kímélik – már látható jelei vannak a bimbólikasztó bogár negatív ténykedésének. A körte gyümölcsét pedig elsősorban a körtedarázs utódai teszik majd élvezhetetlenné.

– Hétvégére már jó időt ígérnek a meteorológusok. Talán még nem késő permetezni. 

– Mindenképpen mentsük, ami menthető, mivel a tavaszi fagyok miatt kevesebb gyümölcsre számíthatunk az átlagosnál.

– Vonatkozik ez a dióra is?

– Április közepétől több menetben is érkeztek vidékünkre szállított fagyok. Ezekre az a jellemző, hogy a talajmenti fagyokkal ellentétben ilyenkor a légtér magasabb része is lehűl. Emiatt mintegy 30-40 százalékos fagykárral kell számolni a dió esetében. Jellemző módon a helyi fajták jobban viselték a hideget, mint a máshonnan behozott társaik. Meglátásom szerint a 30-40 százalékos terméskiesés még nem jelent tragédiát, inkább az a nagyobb gond, hogy a márciusi melegben felébredt a növény legjelentősebb kártevője, a dióburokfúró légy. Ez alig várja, hogy a gyümölcskezdemények kialakuljanak és nagy erővel támadhasson. Ha tehát a napokban rovarölőszerrel permetezünk, akkor a diófáinkat – legalább a kisebb és közepes méretűeket – is szórjuk be. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek