MTI

Megosztás
Európai Parlament. Illusztráció
Európai Parlament. Illusztráció


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemről szóló első uniós szabályokat, amelyeknek célja a nemi alapú erőszak megelőzése és áldozatok, különösen a nők és a kapcsolati erőszak áldozatainak védelme - tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 522 szavazattal, 27 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett elfogadott, a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről szóló első uniós szabályok szigorúbb fellépést szorgalmaznak az online erőszak esetében, jobb segítséget nyújt az áldozatoknak, és lépéseket tesz a nemi erőszak megelőzése érdekében.

Az új szabályok tiltják a női nemi szerv megcsonkítását és a kényszerházasságot, továbbá iránymutatásokat vázolnak fel az interneten elkövetett bűncselekményekre, például a személyes adatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan.

Az új jogszabályok listát tartalmaznak a súlyosabb büntetéssel járó bűncselekmények, például a közéleti személyiségek, újságírók vagy jogvédők elleni bűntettek súlyosbító körülményeiről. Súlyosbító körülménynek számít az is, ha az áldozatokat nemük, szexuális irányultságuk, bőrszínük, vallásuk, társadalmi származásuk vagy politikai meggyőződésük miatt bántalmazzák.

A jogszabályok leszögezik: az áldozatok biztonságát és jólétét prioritásként kell kezelni, többek között a védett szállásokhoz való hozzáférés révén. Az egészségügyi ellátást hozzáférhetővé kell tenni, beleértve a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat is. A tagállami hatóságok szigorúbb jelentéstételi és bizonyítékgyűjtési kötelezettségekkel fognak rendelkezni, és fel kell hívniuk a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a beleegyezés nélküli szexuális együttlét bűncselekménynek minősül.

Az új szabályok kihirdetésük után húsz nappal lépnek hatályba. A tagállamoknak három év áll rendelkezésükre a rendelkezések végrehajtására.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI